Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was mijn ergste nachtmerri­e”

Chris Froome in Britse krant The Times

- (bow)

“Ik begrijp de heisa. Wielrennen heeft een troebel verleden. Maar ik zal altijd een ambassadeu­r blijven voor een propere sport.” Dat zegt Team Sky-kopman Chris Froome een dag na zijn vrijspraak door de UCI. De 33-jarige Brit staat zaterdag gewoon aan de start van de Tour, die hij voor de vijfde keer wil winnen. “Ik wil geschieden­is schrijven.”

Chris Froome was maandag in Nice aan het trainen met Sky-ploegmaat Wout Poels toen zijn mobiele telefoon bijna ontplofte. Zo’n tien maanden nadat hij in de achttiende rit van de Vuelta bij een controle te veel salbutamol in zijn urine had, werd hij door de UCI vrijgespro­ken. “Het einde van een lijdensweg”, zegt Froome in The Times. “Die zaak had geheim moeten blijven, maar lekte uit. Dat was heel frustreren­d, want er werden heel veel verkeerde dingen geschreven en gezegd.”

Froome deed een beroep op een team experts, onder wie topadvocaa­t Mike Morgan, die zijn onschuld moesten bewijzen. “Het ergste was dat werd gezegd dat ik de zaak zo lang mogelijk wilde rekken. Onzin natuurlijk, ik wilde zo snel mogelijk een uitspraak. Ik wilde geen minuut langer trainen en koersen in deze omstandigh­eden. Maar ik wilde wedstrijde­n blijven rijden, wat anderen ook zeiden. Ik ben blij dat ik niet gezwicht ben onder de druk.”

Papa tijdens Tour?

Froome staat zaterdag dus wel degelijk aan de start van de Tour. Al is er toch een probleempj­e. Echtgenote Michelle is acht maanden zwanger en is uitgereken­d op 1 augustus, drie dagen na de aankomst op de Champs-Elysées.

“Hopelijk haal ik de geboorte, maar dat is geen zekerheid. Ik heb ploegmaats gehad die een geboorte hebben gemist omdat ze mij hielpen in de Tour. Dus ik kan hen nu ook niet in de steek laten, Michelle begrijpt dat. Het is een groot offer, maar het is nu eenmaal zo.”

Want Froome gaat voor een vijfde Tourzege, laat dat duidelijk zijn. “Ik wil geschieden­is schrijven.”

Ook al zal de confrontat­ie met de Franse media en fans soms hard zijn. Bernard Hinault stelde de renners zelfs voor om te staken indien Froome zou starten in de Tour.

“Ik kan niks verkeerds zeggen over Bernard, hij is een groot kampioen. Ik begrijp dat met ouder worden er al eens een kortsluiti­ng kan ontstaan, maar als ik hem zie, zal ik hem alles gedetaille­erder uitleggen. Maar ik begrijp de heisa. Wielrennen heeft een troebel verleden. Maar ik zal altijd een ambassadeu­r blijven voor proper wielrennen. Ik wil nog lang doorgaan, nog vijf jaar zelfs. En nog meer Tours winnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium