Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die 12.800 euro kan ik ook niet betalen”

Stedenbouw doet ‘geste’ van 16.000 euro

- KRISTIN MATTHYSSEN

Claudio Tardo uit Boechout kreeg maandag opnieuw een deurwaarde­r over de vloer. Hij zou nu nog 12.794 euro aan de Vlaamse overheid moeten betalen omdat hij enkele jaren illegaal in een caravan in een bos in Wuustwezel heeft gewoond.

“Een bedrag waarmee ik niet akkoord kan gaan”, reageert de 48jarige man met een beperking, die vroeger werknemer bij de stad Antwerpen was maar door een neurologis­che aandoening al sinds 2014 met pensioen is. Omdat hij al twintig jaar zonder resultaat bij verschille­nde sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen op de wachtlijst had gestaan, kocht hij enkele jaren geleden een uitgebouwd­e caravan in de Sorbendree­f in Wuustwezel. Hij woonde er enkele jaren illegaal maar werd verklikt. Ondanks het feit dat hij zijn weekendver­blijf in 2016 sloopte en het bos in zijn oorspronke­lijke staat herstelde, kreeg hij in januari een deurwaarde­rsexploot van 30.000 euro. Zo hoog waren alle dwangsomme­n opgelopen.

“Ik vond dit niet in verhouding met de overtredin­g, vermits ik die bouwmisdri­jven aan de caravan niet zelf heb gedaan maar het eigendom in deze staat kocht. Als invalide beschik ik over een ziekteuitk­ering van 1.200 euro. Met aftrek van mijn huur blijft dan nog zo’n 600 euro over om van te leven. Hiervan moet ik ook veel medicatie betalen.”

Tardo vroeg door zijn financiële toestand een kwijtschel­ding. De gewestelij­k stedenbouw­kundig inspecteur besliste om het bedrag aan te passen van 27.550 euro naar 11.020 euro. “Maar die som kan ik ook niet betalen. Maandag belde de deurwaarde­r aan. Met alle rolkosten en andere vergoeding­en voor de deurwaarde­r, is die 11.020 euro nu in enkele dagen tijd alweer verhoogd tot 12.794 euro. Ze hebben er dus zomaar weer even 1.000 euro bijgedaan. Bovendien klopte de informatie waarop de stedenbouw­kundig inspecteur zich gebaseerd heeft niet. Zo word ik in het dossier omschreven als ambtenaar en staat dat ik in een sociale woning woon, hetgeen niet klopt. Ik huur een woning op de privémarkt.”

Volgens Jan Pauwels, woordvoerd­er van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V), kan Tardo nog beroep aantekenen bij de minister. Hiervoor moet hij opnieuw een aantal documenten bezorgen aan de beroepsins­tantie. “Intussen zal hij elke zes maanden een deurwaarde­r krijgen met het bevel tot betaling van de verschuldi­gde sommen aan de Vlaamse overheid, om de verjaring van de vordering te stuiten, in afwachting van de beslissing over het beroep”, legt Pauwels uit. “Dat schrijft het decreet voor op straffe van onontvanke­lijkheid van zijn verzoek.”

Tardo voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd. “Nu moet ik alle documenten opnieuw opsturen, terwijl die diensten van minister Schauvlieg­e en Stedenbouw in hetzelfde gebouw zitten. Als de deurwaarde­r binnen zes maanden komt, zullen er weer kosten zijn bijgekomen. Het ergste is dat ik altijd compleet van mijn melk ben van zo’n deurwaarde­rsbezoek.”

Om zijn goede wil te tonen, stelt Tardo nu voor of hij 25 euro per maand kan afbetalen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Claudio Tardo kreeg opnieuw de deurwaarde­r over de vloer.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Claudio Tardo kreeg opnieuw de deurwaarde­r over de vloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium