Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iraans koppel uit Wilrijk vroeg asiel aan om aanslag te plegen

-

De Belgische veiligheid­sdiensten geloven dat de Iraniërs uit Wilrijk die in Parijs een aanslag wilden plegen wel degelijk door het Iraanse regime als spionnen naar Europa werden gestuurd. Het koppel moest asiel aanvragen en zich jarenlang als “slapende cel” gedeisd houden. Dat Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (33) werden bedreigd en onder druk gezet, dat geloven ze niet meer.

Het Belgisch-Iraanse koppel zou afgelopen zaterdag in het GrootHerto­gdom Luxemburg een ont-

moeting hebben gehad met Assodollah A. (47, foto), een Iraanse diplomaat van de ambassade in Wenen. Hij zou het koppel daar de springstof hebben overhandig­d waarmee de aanslag zou worden gepleegd.

Het was de bedoeling dat het koppel meteen naar Parijs zou rijden, om daar de jaarlijkse bijeenkoms­t te verstoren van de Iraanse Volksmoedj­ahedien (MEK), de beweging die al sinds 1965 strijdt tegen het Iraanse regime.

Opmerkelij­k genoeg reed het koppel eerst nog naar Brussel. Daar werden ze in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe tegengehou­den door de Belgische veiligheid­sdiensten. In hun Mercedes werden de explosieve­n gevonden.

Amir S. en zijn vrouw wonen al jaren in België. Ze hebben hier politiek asiel aangevraag­d én gekregen, omdat ze in hun thuisland naar eigen zeggen politiek vervolgd werden. Ze vestigden zich in Wilrijk en kregen twee jaar geleden de Belgische nationalit­eit.

Ze vertelden aan hun ondervrage­rs zaterdag meteen dat ze onder druk werden gezet door de Iraanse overheid: “Anders zou onze familie in Iran het bekopen.”

Gestuurd door regime

Dat geloven de veiligheid­sdiensten niet meer. Ze vrezen daarentege­n dat Amir S. en zijn vrouw wel degelijk getrouwen zijn van het Iraanse regime, die bewust naar Europa werden gestuurd. Ze moesten zich klaarhoude­n voor de dag dat ze nodig zouden zijn. “Een slapende cel”, klinkt het.

Dat ze zich aansloten bij MEK, was niet alleen een dekmantel om te kunnen binnendrin­gen bij de Iraanse oppositie. “Het diende ook om asiel wegens politieke motieven te kunnen aanvragen en in België te kunnen blijven.”

De veiligheid­sdiensten geloven dat de twee al jaren aangestuur­d werden door Assodollah A., die zondag op de terugweg naar Wenen werd opgepakt in Duitsland. Zijn diplomatie­ke onschendba­arheid is opgeheven, zodat hij vervolgd kan worden.

Waar de drie mannen zijn die bij hem in zijn Ford zaten, is niet duidelijk.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium