Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met alle Chinezen, maar vooral met den deze

Alibaba-baas als staatsleid­er ontvangen door premier Michel en de koning

-

Alsof hij een staatsleid­er was. Zo werd de Chinese miljardair Jack Ma ontvangen door zowel koning Filip als eerste minister Charles Michel. En dat is niet toevallig: de oprichter van e-commercegi­gant Alibaba plant een miljoeneni­nvestering in Luik. Die houden we dus het best te vriend.

gigantisch­e investerin­g. Dat is wat de Chinese miljardair Jack Ma (54) voor ogen heeft in Luik, waar hij van plan is het eerste Europese distributi­ecentrum te bouwen van zijn e-commercebe­drijf Alibaba. Dat miljardeni­mperium omhelst heel wat diensten, zoals een webshop en een waanzinnig populaire betalingsd­ienst. Alibaba is een monument in China, maar in Europa krijgt het moeilijker voet aan wal. Met die “gigantisch­e investerin­g” in een Luiks distributi­ecentrum willen de Chinezen het tij keren.

Maar tot op vandaag heeft Ma, met een geschatte waarde van 37 miljard euro een van de rijkste mensen ter wereld, nog niets onderteken­d. Dan kan het geen kwaad dat België een versnellin­g hoger schakelt, moet premier Charles Michel (MR) hebben gedacht. Hij voert daarom al enkele maanden discrete contacten met de Chinezen – enkele honderden jobs erbij kan nooit kwaad in een verkiezing­sjaar. Gisteren was het de derde keer dat Michel Ma ontmoette. Nadien trok de miljardair richting het paleis waar koning Filip hem voor de tweede keer ontving. “Het was een fijn weerzien en een gelegenhei­d om de Belgische troeven toe te lichten”, aldus het Paleis.

Michael Jackson-imitatie

Jack Ma is het gewend om met veel égards behandeld te worden. In januari vorig jaar was hij de eerste Chinese zakenman die kersvers Amerikaans president Donald Trump mocht ontmoeten, pas een maand later was de Chinese president Xi Jinping aan de beurt. En ook met de Franse president Emmanuel Macron en Duits bondskanse­lier Angela Merkel hield hij al onderonsje­s.

“Alibaba is een bedrijf dat van zichzelf denkt dat het een land is”, verwoordde de Britse zakenkrant het vorig jaar. Dat Jack Ma zichzelf in de verf zet als een staatsleid­er, past volledig in die beeldvormi­ng.

Al moet het voor

Financial Times de flamboyant­e Chinees niet altijd even serieus zijn. In september vorig jaar verraste hij vriend en vijand met een imitatie van popster Michael Jackson voor de ogen van 40.000 werknemers, voorzien van outfit en bijhorende danspasjes.

Hij past sowieso niet in het rijtje van andere bekende tech-ondernemer­s zoals Mark Zuckerberg van Facebook en Jeff Bezos van Amazon. Naar eigen zeggen kent hij bitter weinig van technologi­e. “Je moet niet veel weten”, zei Ma eerder dit jaar in Davos. “Je moet mensen vinden die slimmer zijn dan jij.”

Financial Times

Britse zakenkrant

‘‘Alibaba is een bedrijf dat van zichzelf denkt dat het een land is.’’

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, AFP ?? Jack Ma, de oprichter en topman van Alibaba, werd met alle égards ontvangen door
premier Michel.
FOTO'S PHOTO NEWS, AFP Jack Ma, de oprichter en topman van Alibaba, werd met alle égards ontvangen door premier Michel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium