Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostenrijk dreigt met grenscontr­oles

Na akkoord tussen Angela Merkel en Horst Seehofer

- MARC VAN DE WEYER

Oostenrijk heeft er gisteren mee gedreigd de grens met zijn zuidelijke buren Italië en Slovenië te sluiten als de Duitse regering ook echt migranten gaat terugsture­n zoals kanselier Merkel en minister van Binnenland­se Zaken Seehofer overeenkwa­men. Ook hun coalitiepa­rtner SPD heeft ondertusse­n bedenkinge­n bij het compromis.

De Unionspart­eien CDU en CSU sloten maandagavo­nd na gekrakeel onder hoogspanni­ng een asielcompr­omis, met als hoofdpunt de gesloten transitcen­tra nabij de Oostenrijk­se grens. Vanuit die centra zullen migranten die al in een ander EU-land geregistre­erd zijn, ‘onmiddelli­jk’ teruggestu­urd worden.

Als er geen bilateraal akkoord is met het desbetreff­ende land, zouden de mi- granten over de Oostenrijk­se grens gezet worden. Maar voordat dat compromis ook echt regeringsb­eleid van de grote coalitie kan worden, moet ook de SPD ermee instemmen. Volgens partijleid­ster Andrea Nahles zijn er echt nog veel vragen. In 2015 wees de partij gesloten ‘transitzon­es’ nog uitdrukkel­ijk af.

Brennerpas

En zelfs als de SPD instemt met het plan, is het nog onduidelij­k of buurland Oostenrijk wil meewerken. De Oostenrijk­se minister van Buitenland­se Zaken Karin Kneissl zei gisteren dat Oostenrijk niet betrokken was bij het akkoord, en dat ze op verduideli­jking uit Berlijn wachtte.

De Oostenrijk­se bondskanse­lier Sebastian Kurz kondigde samen met zijn vicekansel­ier Heinz-Christian Strache van de extreemrec­htse FPÖ dan weer aan dat, als het Duitse compromis regeringsb­eleid wordt, Oostenrijk maatregele­n zal nemen om “onze zuidelijke grens te beschermen”. De belangrijk­ste grensoverg­ang daar is de Brennerpas, tussen Oostenrijk en Italië. De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini zei gisteren op de Italiaanse openbare omroep Rai dat hij niet tegen grenscontr­oles was. “Dat wordt een goede zaak voor Italië”, aldus Salvini omdat er volgens hem meer migranten van Oostenrijk naar Italië trekken dan omgekeerd.

Oostenrijk is dit halfjaar roterend voorzitter van de Europese ministerra­den. In het Europees Parlement in Straatsbur­g zei de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz gisteren dat hij de aanpak van illegale migratie tot hoofdpunt van zijn voorzitter­schap maakt, onder het motto ‘Ein Europa, das schützt’, of ‘Eén Europa dat beschermt’.

 ?? FOTO AFP ?? De Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz en vicekansel­ier Heinz-Christian Strache houden een persconfer­entie over hun asiel-en migratiebe­leid.
FOTO AFP De Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz en vicekansel­ier Heinz-Christian Strache houden een persconfer­entie over hun asiel-en migratiebe­leid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium