Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ryanair maakt zich op voor hete zomer

Ierse piloten gaan over tot staking

- (agg)

De Ierse piloten van luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair gaan op 12 juli staken. De hinder bij ons blijft wellicht beperkt, maar deze week komen Europese vakbonden samen in Brussel. Vermoedeli­jk kondigen ook zij acties aan. “Het wordt een hete zomer voor Ryanair”, zegt vakbondsma­n Paul Buekenhout van LBC-NVK.

De staking van Ierse piloten komt voor Ryanair op een bijzonder vervelend tijdstip: midden in het drukke zomerseizo­en en 12 juli is in NoordIerla­nd de eerste dag van de zomervakan­tie. De piloten willen het werk voor 24 uur neerleggen, mogelijk volgen er daarna nog dagen.

Met een overgrote meerderhei­d - 94 tegen 1 - werd in Dublin voor de staking gestemd. De Ierse pilotenvak­bond is het onder meer niet eens met de manier waarop Ryanair-piloten over de andere Europese bases verdeelt.

De luchtvaart­maatschapp­ij liet via Twitter weten teleurgest­eld te zijn. Ryanair noemt de actie “onnodig” en maakt zich sterk dat 93% van de klanten geen hinder zal ondervinde­n van de actie aangezien “Ierland goed is voor minder dan 7% van de Ryanairvlu­chten”.

De gevolgen van de Ierse staking zullen voor Belgische vakantiega­ngers beperkt zijn. Ryanair vliegt vanuit Dublin op Zaventem en Charleroi. De andere vluchten van Ryanair van en naar ons land worden volgens Buekenhout niet verzorgd door Ierse piloten. Toch valt grote hinder, ook in ons land, allerminst uit te sluiten. “Het wordt een hete zomer. Er zullen in Europa acties volgen.”

Erkenning vakbonden

Ierland is niet het enige land waar personeel van Ryanair zich roert. Donderdag komen in Brussel vakbonden uit verschille­nde Europese landen samen om te overleggen over een actieplan. Ze hadden de Ierse budgetvlie­ger tot eind juni de tijd gegeven om in te gaan op hun eis om de lokale arbeidswet­geving te erkennen. “Dat heeft het niet gedaan”, zegt Buekenhout. De Franstalig­e bediendeva­kbond CNE zei vorige week stakingen deze zomer niet uit te sluiten.

De luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair kon vorig jaar een geplande staking van Ierse piloten afwenden, door voor het eerst enkele vakbonden voor piloten en cabinepers­oneel te erkennen. In België heeft het dat nog niet gedaan.

 ?? FOTO BELGA ?? De Ierse piloten van Ryanair leggen deze zomer het werk neer.
FOTO BELGA De Ierse piloten van Ryanair leggen deze zomer het werk neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium