Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filosofie minder heilig dan het resultaat

-

Als er nog twijfel over bestond, heeft bondscoach Roberto Martinez die gisteren weggenomen. De Rode Duivels zullen ook Brazilië tegemoet treden met een 343, het systeem dat onze nationale voetbaltro­ts sinds het aantreden van Martinez onverander­lijk speelt. Over de functional­iteit van dat systeem met de huidige spelers tegen toplanden worden nu al maanden veel vragen gesteld. Vragen die geen positief antwoord kregen tegen Japan. De kwetsbare punten werden blootgeleg­d. De ruimte in de rug van de flankspele­rs Meunier en Carrasco, jongens die niet eens echte verdediger­s zijn. Plus het te dun bevolkte middenveld met slechts Witsel en De Bruyne, die tegen een overmacht staan waardoor de defensie zwaar onder druk komt. Bij balverlies krijg je evenmin druk op de bal.

Ook tegen Japan was het eens te meer de individuel­e inbreng deze keer van de invallers Fellaini en Chadli die het verschil maakte. Goed van de bondscoach dat hij net hén uitkoos, maar het 343systeem heeft nog geen enkele wedstrijd gewonnen dreigde er maandag zelfs één te verliezen.

Martinez komt uit de Spaanse school en die staat voor mooi en verzorgd voetbal. Zelf zijn we ook voor die stijl, die het beste clubelftal aller tijden

het Barcelona van Guardiola en Messi tussen 2008 en 2012 tot in de perfectie uitvoerde. Het is lovenswaar­dig dat een voetbalvis­ie de bijbel van een trainer is. Het is zo’n filosofie die een houvast biedt en de richting bepaalt van de opleiding. Niks mis mee, want ze is gestoeld op offensief voetbal. En dat willen we allemaal.

Tegelijker­tijd moet er ook flexibilit­eit zijn om er een keer van af te wijken. Wanneer de tegenstand­er met Neymar, Gabriel Jesus, Coutinho en Willian zoveel aanvallend­e weelde heeft dat zelfs échte verdediger­s sterretjes zien, is het dan slim om achterin nog altijd maar met slechts drie échte verdediger­s uit te pakken? Moet je te allen tijde vasthouden aan een strijdwijz­e omdat het toevallig je filosofie is?

Martinez predikt aanvallend voetbal, maar de realiteit is dat de Duivels niet kunnen aanvallen zonder achteraan de deur open te zetten. Als het tegen Brazilië op deze manier lukt, krijgen we de spectacula­irste wedstrijd in de geschieden­is van het Belgische voetbal. Maar we zijn voor één keer niet op spektakel uit. Het resultaat is heilig. Deze generatie Rode Duivels heeft het talent om een halve finale op een WK te spelen. Als de koppige Martinez op deze manier Brazilië kan uitschakel­en, is hij een wereldcoac­h.

Als Roberto Martinez erin slaagt met deze 3-4-3 Brazilië uit te schakelen, dan is hij een wereldcoac­h.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium