Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat nu, David Goffin?

- Van onze redacteur in Wimbledon Marc Vermeiren

Wimbledon 2018 is al voorbij voor David Goffin. De nummer 9 van de wereld werd zonder pardon huiswaarts gestuurd door de Australiër Matthew Ebden, een nederlaag die het kamp Goffin met een pak vraagteken­s achterlaat. Is het tijd voor een herbronnin­g?

Of er iets herdacht moet worden? “Dat moeten we met het team bespreken.”

Of het programma voor de volgende weken gewijzigd wordt?

“Dat moeten we met het team bespreken.”

Of de voorbereid­ing anders had gemoeten?

“Dat moeten we met het team bespreken.”

Er waren veel vragen, gisterenav­ond na Goffins uitschakel­ing, maar weinig antwoorden. Niet onverwacht, zo snel na een snoeihard verlies.

Come rain or come

shine. Een slechte dag of een goede dag: David Goffin hoedt zich altijd voor grote emoties. Ook gisteren bleef hij sereen.

“Natuurlijk is dit een ontgoochel­ing, maar ik slaagde er nooit in mijn beste niveau te bereiken. Vooral op de belangrijk­e punten faalde ik, terwijl mijn tegenstand­er wel sterk stond te tennissen. Vooral op gras

– met zijn kortere rally’s – moet je heel lucide zijn en dat ontbrak.”

In de voorbije twee seizoenen werkte Goffin welgeteld één officiële graswedstr­ijd af: de nederlaag in Queen’s tegen de Spanjaard Lopez. Vorig jaar had hij zijn gazonweken verknald door die knullige uitschuive­r op Roland Garros. Eén graskamp op twee jaar dus. Goed voor welgeteld 109 minuten.

“Misschien was dat te weinig, ja. Maar ik had de pech op Queen’s en hier in Wimbledon meteen grasspecia­listen te treffen. Ik had niet verwacht dat Ebden voortduren­d

serve and volley ging spelen.” Coach Thierry Van Cleemput bezit profetisch­e gaven. Of weet simpelweg veel van tennis. Hij vreesde deze kamp “als de pest”. En hij kreeg gelijk. Noem het dus geen complete verrassing, deze uitschakel­ing. Maar een echte oorzaak kon ook hij niet aanduiden.

“Moeten we daarvoor misschien terugkeren naar vorig jaar en de enkelbless­ure op Roland Garros? Davids comeback heeft hem enorm veel energie gekost. Vanaf het najaar stapelden we de tornooien op. En dan begon het nieuwe seizoen, met weer zo’n reeks wedstrijde­n. Op dit moment heeft David geen tennis nodig, lijkt me. Nochtans won hij op training vrijwel alle sets, ook tegen toppers als Del Potro.”

Burn-out?

Zal Elise Mertens weldra David Goffin inhalen als beste Belg (m/v) met een tennisrack­et? Het seizoen is voorbij halfweg en de Luikenaar holt nog altijd achter de glansvorm aan waarmee hij eind vorig jaar het circuit verbaasde. De Australian Open bleek een eerste tegenvalle­r, met zijn nederlaag in de tweede ronde tegen de bejaarde Fransman Benneteau. Roland Garros verliep met horten en stoten, maar kapseisde in money time op een Italiaanse middenmote­r. En nu meteen een streep doorheen Wimbledon. Om het even te duiden: in zijn voorbije veertien majors had Goffin slechts op de US Open 2016 geen tweede ronde gehaald.

Worstelt Goffin met een kleine burnout? Een herbronnin­g – technisch, mentaal, fysiek – lijkt zich alleszins op te dringen. Zo denkt ook Van Cleemput.

“We gaan alles tegen het licht houden. Alles, alles, alles. Maar er moet een oplossing komen. David is David niet meer.”

 ?? FOTO BELGA ?? David Goffin verlaat vertwijfel­d Wimbledon.
FOTO BELGA David Goffin verlaat vertwijfel­d Wimbledon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium