Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MOGELIJKE SCENARIO’S Hoe moet het nu verder?

-

Ze leren duiken Het plan om de jongens een spoedcursu­s duiken te geven, werd het eerst geopperd toen de kinderen werden gevonden. Maar dat lijkt intussen minder aan de orde. “De buitenland­se hulpverlen­ers hebben die optie afgeraden, omdat de kinderen daar te zwak voor zijn”, zegt Reymenants. “Ze kunnen amper zwemmen.”

Ze ontsnappen via een gat

Reddingswe­rkers zijn al begonnen met een gat te graven naar de ruimte waar de jongens opgesloten zitten, waarlangs ze zouden kunnen ontsnappen. Maar ook dat is eigenlijk onmogelijk, want ze zijn daarbij gestoten op een harde laag graniet. Daar doorheen boren, kan nog lang duren.

Ze drijven naar buiten

Zakt het water nog twee meter, dan kunnen de kinderen letterlijk naar buiten drijven met een reddingsve­st. “Er wordt nog steeds water uit de grot gepompt, maar er wordt weer hevige regen verwacht, waardoor alles weer onder water komt”, zegt Reymenants. Het is dus vechten tegen natuur en tijd.

Ze blijven er nog maanden

In de grot blijven tot het regenseizo­en voorbij is, lijkt voorlopig de meest waarschijn­lijke optie aangezien alle andere (bijna) onmogelijk zijn. “Maar nu blijven ze er niet alleen, twee Navy-artsen zijn bereid om vier maanden ondergrond­s voor de kinderen te zorgen. Ze zullen eten en medicatie bij hebben en ook een radioverbi­nding voor contact met de buitenwere­ld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium