Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gorilla’s op bestelling

Ophef over order zeldzame Congolese dieren voor Chinese dierentuin

- (phu)

In Congo is ophef ontstaan nadat een geheime Chinese “bestelling” van zeldzame dieren is uitgelekt. De vrees bestaat dat de Chinezen het naast grondstoff­en ook op hun wildbestan­d hebben gemunt. “Wij Congolezen bestellen bij hen toch ook geen panda’s?”

Een dozijn berggorill­a’s, zestien bonobo’s, zestien chimpansee­s, acht zeekoeien en twintig okapi’s. Tot daar het order van de Chinezen. 72 Congolese dieren, netjes te verdelen over de zoo van Taiyan en die van Anji Zhongnan. Zo staat het in een geheime brief aan de Congolese minister van Milieu Amy Ambatobe Nyongolo. Een brief die volgens The Guardian dateert van 8 juni en die onderzoeks­journalist Adams Cassinga in handen kreeg.

Het startsein van een rel.

Chinese inmenging

Want de Congolese bevolking, al jaren bezorgd om de almaar grotere inmenging van de Chinezen in hun

land, pikt het niet dat nu ook nog eens de jacht op hun bedreigde diersoorte­n geopend lijkt. Met medeweten van de Congolese overheid. Al drieduizen­d mensen tekenden de petitie om de geheime deal te boycotten. Hoewel de minister intussen publiekeli­jk zei dat er helemaal nog niets definitief is, lijkt het kwaad geschied.

Geen kweekprogr­amma’s

“In Congo bestaan geen kweekprogr­amma’s voor bedreigde diersoorEe­n

ten”, zegt Cassinga. “Dat wil dus zeggen dat wij in opdracht van de Chinezen onze eigen dieren moeten vangen, om ze nadien bloot te stellen aan transport en nieuwe omstandigh­eden. We steken zo veel werk in het proberen in stand houden van onze eigen diersoorte­n. En dan duiken plots Chinezen op die ermee aan de haal willen.” Cassinga is duidelijk: “Onze dieren horen hier thuis en niet in China of elders. Alsof wij plots hun panda’s naar hier zouden halen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? De gorilla is een bedreigde diersoort.
FOTO ISOPIX De gorilla is een bedreigde diersoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium