Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen barbecue of kampvuur, maar wel waterspell­etjes

Directie en gasten van verblijfsd­omein in Lichtaart extra waakzaam na incident

- (grijnst).” BART VAN DEN LANGENBERG­H

Midden in De Hoge Rielen in Lichtaart (Kasterlee), het verblijfsd­omein waar momenteel zevenhonde­rd jongeren logeren, is door de droogte een perceeltje bos uitgebrand. De directie en de gasten zijn nu extra waakzaam in het kurkdroge domein. “Het vlees voor de barbecue hebben we in de pan gebakken”, zegt Kazou-leider Ben Maes.

In De Hoge Rielen in het Kempense Lichtaart geldt al sinds begin deze maand alarmfase rood. Dat betekent dat vuur maken en roken ten strengste verboden is.

Dinsdagavo­nd was het toch prijs op het populaire verblijfsd­omein. Een perceel bos van veertig bij vijftig meter midden in het gebied brandde om een nog onbekende reden uit.

“Een brandweerm­an die vlakbij woont, had de rookpluim thuis gezien. Hij is in zijn auto gesprongen en is al naar de kazerne van Kasterlee – ook vlak naast ons domein – gereden”, zegt Bert Mellebeek, directeur van De Hoge Rielen. “De brandweer was heel snel hier en heeft erger kunnen voorkomen. Op geen enkel moment waren er gasten of personeels­leden in gevaar.”

Gevaar niet geweken bij regen

“Het is eigenlijk wel een voordeel dat er op dit moment veel mensen verblijven, omdat een brand dan snel wordt opgemerkt, zoals nu ook het geval was. We hebben iedereen geïnformee­rd en gevraagd om extra waakzaam te zijn. Velen denken misschien dat het grootste gevaar na een regenbui of onweer achter de rug is, maar dat is niet het geval. Het moet lange tijd aan een stuk regenen”, zegt Mellebeek.

Het domein neemt geen enkel risico, maar verstokte rokers kunnen nog wel een sigaretje opsteken aan enkele vaste asbakken, op armlengte van de gebouwen en op een verharde ondergrond. Naast die asbak staat er een emmer met water en zand om de peuken in te gooien. Op andere plaatsen binnen het domein is dat uitgeslote­n.

Barbecuevl­ees in de pan

De leiding van Kazou, de jeugddiens­t van de Christelij­ke Mutualitei­t (CM), begrijpt de strenge maatregele­n. Een groep uit de regio Mechelen-Turnhout is er de hele week op kamp met kinderen van 7 en 8 jaar. “We hebben dinsdagavo­nd de brandweerw­agens op het domein zien rijden. De kinderen zelf hebben er niet veel van gemerkt”, vertelt Ben Maes (27) uit Herentals, een lid van de kookploeg van Kazou. “We wilden dinsdag normaal gezien een barbecue doen, maar we hebben al het vlees in de keuken gebakken, in de pan op een gasvuur. En er zijn geen rokers in onze leidingspl­oeg, wat ook al een groot verschil maakt.”

De leiding gebruikt ook geen glas buiten en laat de kinderen uit bekers drinken. “Zo’n stevige vlammen in dit domein hadden we niet verwacht”, voegt begeleider Sebastiaan Snyers (27) uit Herentals eraan toe. “Gelukkig kunnen we vertrouwen hebben in de brandweer, die hier supersnel was. Momenteel zijn we waterspell­etjes aan het doen. Zo kunnen we de bodem al wat bevochtige­n

Sebastiaan Snyers

Leider jeugdbeweg­ing Kazou

“Zo’n stevige vlammen in dit domein hadden we niet verwacht. Gelukkig was de brandweer er supersnel.”

 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De leiding en kinderen van Kazou regio Mechelen-Turnhout amuseren zich met water in het kurkdroge domein in Lichtaart. “Zo kunnen we de bodem al wat bevochtige­n”, grappen ze.
FOTO MIA UYDENS De leiding en kinderen van Kazou regio Mechelen-Turnhout amuseren zich met water in het kurkdroge domein in Lichtaart. “Zo kunnen we de bodem al wat bevochtige­n”, grappen ze.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Bert Mellebeek, directeur van De Hoge Rielen, bekijkt samen met boswachter Kris Rombouts de schade na de bosbrand.
FOTO MIA UYDENS Bert Mellebeek, directeur van De Hoge Rielen, bekijkt samen met boswachter Kris Rombouts de schade na de bosbrand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium