Gazet van Antwerpen Stad en Rand

40 maanden lang elke woensdagna­middag thuis

Ouderschap­sverlof kan vanaf volgend jaar ook in halve dagen

-

Voortaan zullen mama’s en papa’s een halve dag per week ouderschap­sverlof kunnen nemen. Dat hebben de meerderhei­dspartijen beslist. Het wordt dus mogelijk om veertig maanden lang elke woensdagna­middag thuis te zitten met de kinderen. Dat is wel een gunst, geen recht. Werkgevers zullen de aanvraag dus kunnen weigeren, zeker als plots alle ouders net die woensdagna­middag verlof willen nemen.

Met zo’n 64.000 zijn ze, de ouders die het afgelopen jaar maandelijk­s genoten van het ouderschap­sverlof. Dat verlof, goed voor vier maanden per ouder per kind, kan vandaag worden verdeeld over vier maanden voltijds, acht maanden halftijds, of twintig maanden vier vijfde.

Alleen in privésecto­r

Daar komt nu dus een nieuwe verdeling bij. De meerderhei­dspartijen zullen het vanaf volgend jaar mogelijk maken om een halve dag per week op te nemen, voor een periode van veertig maanden. De maatregel geldt alleen voor werknemers in de privé.

Meteen komen de woensdagna­middagen in het vizier, het moment waarop alle kinderen thuis zijn. In theorie kunnen ouders dus 160 namiddagen met hen doorbrenge­n.

“Veel ouders zijn vragende partij voor een goed evenwicht tussen werk en gezin”, zegt initiatief­denkbaar neemster Nahima Lanjri (CD&V). “Nu zullen ze langer kunnen genieten van het verlof, terwijl het een kleinere impact heeft op het gezinsbudg­et.”

Overleggen met collega’s

Niet onbelangri­jk: hoewel ouderschap­sverlof op zich een recht is, is deze versoepeli­ng een gunst. “De aanvraag gebeurt altijd in overleg met de werkgever”, aldus Lanjri. Het is namelijk niet on- dat heel wat ouders hun verlof willen opnemen op die gegeerde woensdagmi­ddag, wat praktisch niet altijd mogelijk is.

Jan Denys, arbeidsexp­ert bij Randstad, pleit daarom voor voldoende dialoog. “Flexibilit­eit is een goede zaak, maar er moet voldoende overleg zijn”, zegt hij. “Daarom zou het goed zijn dat werkgevers hun mensen zelf laten overleggen wie op woensdag verlof neemt, en wie op een andere dag. Het is ook aan de bazen om goed uit te leggen wat haalbaar is en wat niet.”

Ook het voltijdse ouderschap­sverlof, dat vandaag enkel in periodes van maanden kan worden opgenomen, wordt overigens versoepeld. “Dat kan binnenkort per week”, zegt Lanjri. “Vroeger was een werkgever zijn werknemer minstens een maand kwijt, nu kan die pakweg tijdens de zomervakan­tie één week opnemen.”

Maar ook voor deze soepele regeling moeten werkgevers hun fiat geven.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium