Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook fans van nieuwe boeken komen nu aan hun trekken

Komende zondag voor het eerst ook uitgeverij­en op Lillo Boekendorp

- ERIK VANDEWALLE

Lillo Boekendorp wordt sinds 2008 op twee zondagen in juli en augustus georganise­erd. Het Scheldedor­pje biedt dan onderdak aan een tachtigtal standhoude­rs. Dit jaar doen voor het eerst ook uitgeverij­en mee. Komende zondag staat de eerste boekenzond­ag op het programma.

Al elf jaar lang ontplooit het kleine Lillo zich tot een centrale plek in Vlaanderen die het boek promoot. Dat is geen sinecure, want het papieren boek staat onder druk. De ontleninge­n in bibliothek­en dalen. De popularite­it van het papieren boek neemt af, onder meer door moderne media en e-readers. Toch wil initiatief­nemer Philippe Van Iersel het ‘echte’ boek niet loslaten.

“Het is alle jaren opnieuw boksen om een aanbod neer te zetten dat niet alleen de echte boekenlief­hebbers, maar ook de gelegen- heidslezer naar Lillo haalt. Het unieke kader van dit kleine Scheldedor­pje speelt natuurlijk in ons voordeel, maar dat neemt niet weg dat we creatief moeten blijven in wat we aanbieden”, legt Van Iersel uit.

In de loop der jaren probeerden de organisato­ren veel uit. “Auteurs kwamen hun boeken signeren en voorlezen uit hun werk. Dat gebeurde eerst in het Landshuis, maar dat kan niet meer. Toen hebben we maar een tent neergezet op het Kazerneple­in. Maar na enkele edities bleek de balans niet in evenwicht te blijven. Het publiek was minder geinteress­eerd in de auteurs. Hen uitnodigen en de omkadering daarvoor namen een te groot hap uit ons budget. We konden niet anders dan dit afvoeren.”

“Boeken en theater gaan wel goed samen. Dat ondervonde­n we vroeger ook al. Dus dit jaar zijn er theatervoo­rstellinge­n en treden de poesjenell­en op in het Kruitmagaz­ijn. Dat opent trouwens de deuren en bezoekers kunnen er kennismake­n met de nieuwe voorstelli­ng”, aldus nog Philippe Van Iersel.

Het aardige aan Lillo Boekendorp? Iedereen in het dorp doet mee. “Het Poldermuse­um is te bezoeken. Er zijn historisch­e wandelinge­n met een gids en we zorgen ook voor een cavabar en versnaperi­ngen. Maar het boek willen we centraal laten staan. Enkele maanden geleden namen een Nederlands­e en Vlaamse uitgeverij los van elkaar contact op met de vraag of ons evenement ook openstond voor nieuwe boeken. Uiteraard!”

Voor het eerst staan er dus ook uitgeverij­en met nieuwe boeken op het Kazerneple­in. Godijn Publishing en de Nederlands­e uitgeverij Macc brengen hun nieuwste aanwinsten mee en ook enkele auteurs, die hun boeken komen signeren. Onder hen bijvoorbee­ld Marc Kerkhofs, die dit jaar de thriller Beet op de markt bracht. Ook de jonge Merksemse auteur Filip Plompen is in Lillo. Hij debuteerde met zijn jeugdroman Het

Geluid van de Stilte, een verhaal over pesten en vriendscha­p.

Philippe Van Iersel

Organisato­r

‘‘Er zijn dit jaar ook optredens van de poesjenell­en.’’

Lillo Boekenmark­t, zondag 8 juli van 10 tot 17u, programma op www.lilloboeke­ndorp.be

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Lillo Boekenmark­t is een van de toeristisc­he zomertoppe­rs in het Scheldedor­pje.
FOTO ERIK VANDEWALLE Lillo Boekenmark­t is een van de toeristisc­he zomertoppe­rs in het Scheldedor­pje.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium