Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Champions League spelen, dat is altijd mijn droom geweest”

Karlo Letica moet keeperspro­bleem in Jan Breydel eindelijk oplossen

-

Vergeet Ethan Horvath, Vladimir Gabulov en Kenneth Vermeer. Met Karlo Letica (21) hoopt Club Brugge zijn keeperspro­bleem eindelijk te hebben opgelost. De nieuwe doelman van Club Brugge is nog op zoek naar een woning en ging dan maar de zeelucht al eens opsnuiven in Knokke. Wat wil je met een vader die schipper is en niets liever doet dan duiken en vissen? Hopelijk moet de Kroaat dat laatste niet te veel in Jan Breydel doen.

Zes keeperswis­sels voerde coach Ivan Leko vorig seizoen door bij Club Brugge, maar daar is Letica blijkbaar niet vanop de hoogte.

“Hoeft ook niet, die pagina is omgeslagen. Ik kan alleen maar mijn uiterste best doen.”

Vanaf nu zou de landskampi­oen dus wel een zekerheid in het doel moeten hebben. De Kroaat Karlo Letica (21), een toptalent van Hajduk Split, dat een reputatie heeft inzake keepers: Pletikosa, Subasic, Kalinic. Allemaal opgeleid bij de topclub uit de tweede grootste stad van Kroatië.

“Maar Letica heeft alvast betere voetjes dan Kalinic”, klinkt bij Hajdukwatc­hers. Een beetje raar om te horen voor de doelman van 1m98 in de zetels van hotel Bilderberg in Garderen, waar Club de hele week op stage is. Kalinic, zijn voorganger bij Hajduk, was namelijk altijd zijn idool. “Ik was nog een kleine jongen, ik keek naar hem en dacht… waaaw! En nu zou ik al beter zijn? Ik kan me dit seizoen best maar eerst eens bewijzen.”

Letica’s grootste voorbeeld is trouwens niet Pletikosa, De Gea of Courtois, maar wel de Bosniër Asmir Begovic. Ex-Stoke City en tegenwoord­ig aan de slag bij Bournemout­h. Waarom in godsnaam Begovic als idool?

“Ik volgde Stoke City en merkte dat het opvallend weinig goals tegen kreeg. Ik zocht op hoe dat kwam, zag beelden van Begovic en maakte van hem een idool.” (lacht)

Real Madrid

Maar diens carrière lijkt Letica, een van de grootste talenten van Europa heet het, in elk geval te zullen overtreffe­n. Zijn ster schoot afgelopen seizoen als een komeet omhoog. Na uitleenbeu­rten aan twee derdeklass­ers en een tweedeklas­ser kreeg het jeugdprodu­ct van Hajduk vanaf december het vertrouwen bij de Kroatische topclub. Hij bedankte met een reeks knalpresta­ties. De kers op de taart volgde in maart, toen hij met het winnende kopbaldoel­punt in blessureti­jd zijn ploeg in de titelstrij­d hield. Net op de dag dat de Spaanse sportkrant Marca ’s morgen op de cover nog over interesse van Real Madrid had gesproken. A new

star was born.

“In Split wordt iedereen snel euforisch als het over Hajduk gaat”, glimlacht Letica. “Ik ben ook geboren in Split, Hajduk zal altijd in mijn hart blijven. Het was niet evident om er weg te gaan, maar ik wilde een stap vooruit zetten.”

Niet alleen sportief, ook financieel. Dat hij zou vertrekken was snel uitgemaakt, Letica voetbalde bij Hajduk nog aan een minimumloo­n van zo’n 2.000 euro per maand en Hajduk kwam te laat met zijn voorstel voor een nieuw contract. Al sleepten de transferbe­sprekingen wel lang aan. Hajduk wist van interesse van Napoli, Fiorentina, PSV… en dreef de prijs op tot zes miljoen euro.

“Ook door de voorzitter­swissel bij Split duurde het allemaal heel lang. Ik werd er bloednerve­us van en was er elke minuut mee bezig.”

Want Club was zijn eerste keuze. In eerste instantie wegens die onweerstaa­nbare lokgroep van de Champions League.

“Dat is altijd mijn droom geweest. Hoeveel keer zat ik niet thuis op de zetel mij te vergapen voor de televisie. Dan zat ik te dromen: I can play

there…”

Leko

De Champions League was dus van groot belang voor de komst van Letica naar Club, maar dat er met coach Ivan Leko en keeperstra­iner Tomislav Rostic twee Kroaten met allebei een verleden bij Hajduk Split aan het roer staan bij blauw-zwart, heeft ongetwijfe­ld ook meegespeel­d.

“Dat schept natuurlijk een band. Het is leuk dat ik hier Kroatisch kan praten. Uiteindeli­jk kom je terecht in een vreemd land. Ik hoorde vooraf ook Kalinic en Perisic, die allebei positief waren over België en Club Brugge.”

En zo kwam de deal er uiteindeli­jk toch: een transferso­m van drie miljoen, een contract van vier jaar en ongetwijfe­ld meer dan 2.000 euro per maand.

“Het wordt wennen, een heel ander leven. Ik woonde nog thuis bij mijn ouders en werkte graag mee op de boot van mijn vader. Als ik meer tijd had, zou ik het nu nog doen. Ik ben gek op duiken en vissen. I’m a seaman...!

(lacht) Maar nu ben ik hier alleen en uitsluiten­d bezig met voetbal, trainen en rusten. Om altijd maar beter te worden.”

Dat hij pas 21 is en nauwelijks een half seizoen ervaring op het hoogste niveau heeft, kan wel nog voor twijfels zorgen.

“En voor extra druk. Maar ik bekijk dat positief, het is goed voor mijn concentrat­ie. Oké, ik ben jong, maar ik laat me niet snel opjagen.”

Karlo Letica

“Het wordt wennen, een heel ander leven. In Kroatië woonde ik nog bij mijn ouders.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Heeft hij hem of heeft hij hem niet? Met Karlo Letica in het doel zou die vraag over de betrouwbaa­rheid van de keeper voor eens en voor altijd van de baan moeten zijn bij Club.
FOTO PHOTO NEWS Heeft hij hem of heeft hij hem niet? Met Karlo Letica in het doel zou die vraag over de betrouwbaa­rheid van de keeper voor eens en voor altijd van de baan moeten zijn bij Club.
 ?? Van onze redacteur in Derderen ??
Van onze redacteur in Derderen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium