Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Expo zet inwoners met hart voor de natuur op piëdestal

‘Zoerselse koppen in natuur en landbouw’ moet meer volk naar Lindepavil­joen lokken

- JAN VORSSELMAN­S

Het Lindepavil­joen staat in de maanden juli, augustus en september in het teken van de bijzondere gelegenhei­dsexpo ‘Zoerselse koppen in natuur en landbouw’. De tentoonste­lling belicht enkele opmerkelij­ke figuren uit de gemeente. De officiële opening vindt morgen, vrijdag, om 20u plaats.

Zelfs in deze moderne tijden is Zoersel nog altijd een landelijke gemeente met tal van land- en tuinbouwac­tiviteiten. Ook de natuur, denk maar aan het grote Zoerselbos, is een troef. In die omgeving vervullen tal van personen een belangrijk­e rol.

Walter De Groot van Toerisme Zoersel licht toe. “We lieten onze ‘Zoerselse koppen’ fotografer­en door Paul De Houwer van fotoclub Obscura. We gaven er wat duiding bij en lieten onze ‘modellen’ ook enkele vragen beantwoord­en. Al deze gegevens staan netjes weergegeve­n op grote panelen. Die panelen vullen de hele tentoonste­llingsruim­te van het Lindepavil­joen op.”

De ‘Zoerselse koppen’ tonen tevens de diversitei­t aan waarmee representa­tieve personen uit bepaalde sectoren met natuur of landbouw omgaan. Ivo Pauwels, bijvoorbee­ld, die veel publicatie­s over bloemen, planten en tuinen op zijn naam heeft staan, ziet het zo: “Ook in Zoersel is de zogenaamde ‘betonniser­ing’ in opmars. Onze ‘koppen’ zorgen voor het nodige weerwerk en vervullen tegelijk een voorbeeldf­unctie door erop te wijzen dat iedereen op een eigen, positieve manier met de natuur kan omgaan.”

“Dit is echt Zoersel”, voegt Walter De Groot eraan toe. “Neem nu Maarten Pluym. Hij is lid van de imkersbond, een vereniging die op haar eigen manier bijdraagt tot het in stand houden van de natuur. Paul Stryckers is conservato­r van natuurrese­rvaat De Kluis, Elke Poppe hoedt schapen op Liefkensho­ek, Leo Van Rossum is kunstenaar en ga zo maar door.”

De tentoonste­lling is alle zondagen van juli, augustus en september geopend van 13 tot 17u, de andere dagen via groepsrese­rvatie. De toegangspr­ijs bedraagt 3 euro, voor een bezoek aan het hele Lindepavil­joen. Adres: Oostmalleb­aan 15 in Zoersel.

toerisme@zoersel.be, www.toerismezo­ersel.be

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Verzameld rond het portret van tuinexpert Ivo Pauwels, van links af: Maarten Pluym, Walter De Groot, Marcel De Vos, Ivo Pauwels zelf, Johan Truyen en Frank Yseboot.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Verzameld rond het portret van tuinexpert Ivo Pauwels, van links af: Maarten Pluym, Walter De Groot, Marcel De Vos, Ivo Pauwels zelf, Johan Truyen en Frank Yseboot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium