Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsstraa­t achter Sint-Bavoplein “Boechout is veel veiliger geworden”

Schepen van Verkeer kondigt nog meer fietsstrat­en aan: “Schoolomge­ving Jef Van Hoofplein moet veiliger”

- PATRICK VAN DYCK

Het straatje achter de kerk aan het Sint-Bavoplein in Boechout is sinds deze week officieel een fietsstraa­t. Ook motorvoert­uigen mogen een fietsstraa­t gebruiken, maar ze mogen de fietsers niet inhalen. “We zijn blij dat koning fiets hier nu regeert”, klinkt het.

Dat fietsers er nu de hele breedte van de rijbaan mogen gebruiken, vindt Magda Leunen (73) uit Boechout een goede zaak. “Ik fiets vaak in deze straat om mijn boodschapp­en te doen in het warenhuis hier verderop. Ook al rijden hier niet massaal veel auto’s, toch is het fijn dat de fietser nu centraal staat.”

Magda heeft wel bedenkinge­n bij de timing. “Het feit dat de verkiezing­en in aantocht zijn, heeft zeker meegespeel­d om van deze straat nu een fietsstraa­t te maken. Het thema veiligheid ligt nu eenmaal goed bij de kiezer.”

Paul Huybrechts (53) uit Averbode passeert hier dagelijks. Met plezier houdt hij even halt. Wat hij ervan vindt nu een klein deel van zijn woon-werktrajec­t het etiket ‘fietsstraa­t’ draagt? “Prima. Het is geen sinecure om je als fietser iedere dag door het verkeer te manoeuvrer­en. Hoe meer aandacht voor de fietser, hoe beter.”

Einde van sluipweg

Floris De Rycker (36) woont in de fietsstraa­t. “Ik ben vooral blij dat ook de rijrichtin­g is veranderd”, zegt hij. “Automobili­sten gebruikten onze straat te vaak als sluipweg om de verkeersli­chten aan de Hovesestee­nweg te vermijden. Dat zorgde voor extra verkeer. Met deze ingreep komt daar nu een einde aan.”

Floris vindt dat het gemeentebe­stuur op het gebied van verkeersve­iligheid goed werk heeft geleverd. “Boechout is ongetwijfe­ld veiliger geworden. Deze fietsstraa­t is daar een mooi bewijs van.”

Pieter Vandeveire (37) uit Bermeente”, chem geeft les in Lier en passeert hier geregeld. “Met de fiets ben ik sneller in Lier dan met de wagen. Fietsers kunnen niet genoeg gesoigneer­d worden”, vindt hij.

Ann-Sofie Blondé (12) uit Boechout en zus Gitte (14) gebruiken de straat om naar de scouts te fietsen. Dat de straat achter de kerk nu een fietsstraa­t is geworden, stemt de zussen tevreden. “Nu is het nog veiliger fietsen in onze ge- zeggen ze.

Ook Hennes Peeters (19) uit Boechout is blij. “Vooral het veranderen van de rijrichtin­g is een prima idee. Geen toestanden meer met gestressee­rde chauffeurs die het rode licht willen vermijden.” Een mening die door Bo Daems (13) uit Hove wordt gedeeld. “Te vaak wilden ongeduldig­e automobili­sten nog voorbijste­ken. Dat leidde soms tot gevaarlijk­e situaties. Dat is nu gelukkig verleden tijd.”

“We gaan in september nog meer fietsstrat­en invoeren”, belooft schepen van Verkeer Johan Van Hoof (PRO Boechout&Vremde). “In de Vredeborgs­traat, een stuk van de Konijnenbe­rgstraat en op een deel van het Jef Van Hoofplein krijgen fietsers absolute voorrang. Op die manier maken we de schoolomge­ving aan het Jef Van Hoofplein een pak veiliger voor fietsende kinderen.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Hannes Peeters in de eerste officiële fietsstraa­t.
FOTO PATRICK VAN DYCK Hannes Peeters in de eerste officiële fietsstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium