Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen wielerstad mag best iets kosten

- Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre Patrick Van de Perre

Terwijl de finale van het WK voetbal in Rusland nog gespeeld moet worden, is er in een deel van ons land al een ander WK dat alle aandacht opeist. Dat voor de profession­ele wielrenner­s in 2021. Want dan hoopt Vlaanderen dit evenement te organisere­n met Antwerpen als vertrekpla­ats.

En zoals dat met wereldkamp­ioenschapp­en altijd gaat, moet er al jaren op voorhand gelobbyd worden om het evenement binnen te halen. Nu dus, op het moment dat half België, of misschien wel meer, naar het voetbal zit te kijken.

De kans dat het WK wielrennen in 2021 in onze contreien wordt georganise­erd, is overigens groot. Voor zover bekend zijn er geen serieuze concurrent­en om het internatio­nale evenement binnen te halen.

En dan is het precies honderd jaar geleden dat het eerste WK voor wielrenner­s, amateurs weliswaar, plaatsvond. En waar beter dan in het wielergekk­e Vlaanderen kun je dergelijke verjaardag vieren? Geen wielerlief­hebber die dat zal tegensprek­en. Aan de organisati­e van zo’n evenement hangt ook een prijskaart­je. De Vlaamse overheid zal alleen al 13 miljoen euro moeten neertellen. Antwerpen legt daar nog eens 800.000 euro bij om startplaat­s te mogen zijn. Ook elke andere stad die het peloton wil zien passeren of laat aankomen, moet een flink bedrag ophoesten.

Bij het lezen van dit soort van bedragen rijst bij veel mensen steeds opnieuw de vraag of dit geld beter anders besteed kan worden. Het is een legitieme vraag. Maar de keuze van Vlaanderen en Antwerpen om dergelijk groot evenement binnen te halen, is dat evenzeer.

Het gaat immers allang niet meer alleen om het organisere­n van een sportwedst­rijd. Steden en landen die erin slagen om een WK van een populaire sport te mogen organisere­n, krijgen daarmee een onbetaalba­re reclame. Wereldwijd en dagenlang. Het is publicitei­t die met de eerder genoemde budgetten nooit te verwezenli­jken is.

Als we ons tot Antwerpen beperken, zal de naamsbeken­dheid tot in het verre buitenland nauwelijks te becijferen zijn. Het WK wielrennen wordt door ongeveer 150 landen rechtstree­ks uitgezonde­n en bovendien strijkt het wielercirc­us maar liefst vijf dagen lang neer langs de Schelde. Want het geven van een startschot is niet het enige wat er gaat gebeuren.

Antwerpen heeft ondertusse­n ook een reputatie opgebouwd als het gaat om wielrennen. De stad is, voor de helft van de prijs van het WK, startplek voor de Ronde van Vlaanderen. En enkele jaren geleden werd ook een etappe van de Ronde van Frankrijk ontvangen. Alleen daarom al hopen dat we het voor het WK ook lukt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium