Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Zurenborg tot Garden City

-

Touretappe­s, Scheldepri­jzen, Schalen Sels, zelfs de Ronde van Vlaanderen; Antwerpen heeft al veel topkoersen ontvangen. Maar een WK op de weg was daar nog nooit bij. Op de piste heeft Antwerpen meer ervaring.

In 1894 al organiseer­de Antwerpen het eerste WK in Europa op de velodroom van Zurenborg, tijdens de Wereldtent­oonstellin­g op het Zuid. Er waren maar drie discipline­s: sprint, 10 kilometer en 100 kilometer achter stayers. Georges Van Oolen, een Luikenaar, haalde brons.

In 1905 was er weer een WK op dezelfde piste, waar ook Antwerp Football Club op het middenplei­n een tijd haar wedstrijde­n afwerkte. Deze keer waren er twee discipline­s, sprint en halve fond, maar wel telkens voor profs en amateurs. Hobokenaar August Carremans won brons bij de amateurs. In 1920 organiseer­de Antwerpen niet alleen de Olympische Spelen, maar ook het WK Baanwielre­nnen. Deze keer op de piste van Garden City in een pas aangelegde tuinwijk tussen de Jules Moretuslei en Fort 5. De Waal Victor Linart, die aangeslote­n was bij de Antwerp Bicycle Club, won er zilver in de stayerkoer­s.

Voor de eerste Belgische gouden medailles op een Antwerps WK was het wachten tot 1969. De renners koersten ondertusse­n in het Sportpalei­s. De West-Vlaming Patrick Sercu won de sprint en de Brusselaar Ferdinand Bracke de achtervolg­ing. Ook het afsluitend­e feest was de moeite, zoals uw krant schreef: Niemand wilde naar huis. En de kaarsen waren al lang gedoofd toen op de Merksemse winterbaan nog altijd lustig werd rondgedraa­id – ditmaal zonder fietsen.

Tijdens het voorlopig laatste Baan-WK in de stad, in 2001, haalden de Belgen voor het eerst geen enkele medaille. En ook het publiek liet het afweten in het Sportpalei­s. De toenmalige gouverneur Camille Paulus, die had gelobbyd om het WK naar Antwerpen te halen, slaagde er wel in om met eregast Lance Armstrong op de foto te gaan, maar de wielerfan bleef er stoïcijns onder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium