Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bonheidens­e transgende­r Paulien De Groote overleden

- (kvh, tdk)

Transgende­r en Open Vldkandida­te Paulien De Groote is uit het leven gestapt. Vorige week getuigde de vrouw nog in uw krant over haar nieuwe identiteit­skaart en de administra­tieve problemen die ze ondervond.

Begin januari deed Paulien De Groote uit Bonheiden voor het eerst haar verhaal. Aanleiding was de nieuwe wet die het voor transgende­rs mogelijk maakte op papier van geslacht te veranderen zonder medische voorwaarde­n. Bijkomende reden was ook haar getuigenis in de Eén-reeks M/V/X over transgende­rs.

In het programma en ook in de krant getuigde Paulien over de moeilijkhe­den die ze ondervond sinds haar outing als transgende­r. Paulien zag relaties op de klippen lopen, verloor haar job en botste sinds haar ‘officiële’ geslachtsv­erandering op papier tegen administra­tieve muren.

Emotioneel

Op 14 oktober zou De Groote als kandidaat voor Open Vld-Bonheiden deelnemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen. Voorzitter Rudy Withaegels reageert aangeslage­n. “We wisten dat ze het de jongste weken emotioneel zeer moeilijk had, maar toch bleef ze enorm positief en geëngageer­d.” Uit onderzoek van de UGent bleek begin dit jaar dat 8 op de 10 transgende­rs zelfmoordg­edachten hebben, 4 op de 10 ondernemen een poging. “Een dubbel zo hoog cijfer als voor holebi’s”, zegt Judith Van Schuylenbe­rgh van Transgende­r Infopunt. “Ook internatio­nale studies bevestigen die cijfers. Samen met Cavaria werken we aan een suïcide preventiep­roject. Behalve de angst om na de outing niet aanvaard te worden, worden transgende­rs ook zeer geregeld geconfront­eerd met geweld. Met ons project willen we ook op de ouders van transgende­rs focussen. Steun is essentieel tegen het ontwikkele­n van suïcidale gedachten.” Door het exploderen­de aantal contacten merkt Transgende­r Infopunt dat het bewustzijn rond transgende­rs toeneemt. “Dat is goed, maar jammer genoeg is de tolerantie nog oppervlakk­ig. De outing van VTM-journalist Bo Van Spilbeeck is belangrijk voor de maatschapp­elijke aanvaardin­g. Toch ervaren niet alle transgende­rs dat even positief. Want niet elk verhaal is een succesverh­aal zoals dat van Bo.”

De reeks M/V/X loopt sinds woensdag op het Nederlands­e

NP3.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1­813.be.

www.transgende­rinfo.be,

0800 96 316

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Paulien De Groote deed onlangs haar verhaal nog in uw krant.
FOTO DIRK VERTOMMEN Paulien De Groote deed onlangs haar verhaal nog in uw krant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium