Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer uitgeven is het nieuwe besparen

Partijen hebben verlanglij­stjes klaar en vragen 400 miljoen extra

- TEX VAN BERLAER

Meer dan 400 miljoen euro. Dat is de optelsom van het extra geld dat de partijen vragen bij aanvang van de begrotings­gesprekken die volgende week beginnen. Veiligheid, justitie, asiel en migratie: iedereen wil wel een deel van de koek. Klein detail: om het begrotings­tekort in 2019 onder controle te houden, moet de regering eigenlijk op zoek naar meer dan 3 miljard euro.

De begroting is hét buisvak bij uitstek van de regering-Michel. Al tweemaal werd een begrotings­evenwicht uitgesteld. Aanvankeli­jk was dat gepland voor 2018, de volgende deadline is voor 2020, wanneer het werk van deze regering erop zit. Met die doelstelli­ng in het achterhoof­d was het de bedoeling om het tekort in 2019 terug te dringen tot 0,6% van het bruto binnenland­s product, goed voor een inspanning van zo’n 4 miljard euro: niet vanzelfspr­ekend in een verkiezing­sjaar.

Maar dat wordt een aartsmoeil­ijke taak, nu de partijen komen aandraven met hun verlanglij­stjes. In totaal gaat het om meer dan 400 miljoen euro dat ze extra willen uitgeven.

Zo vraagt de N-VA zo’n 200 miljoen euro voor veiligheid, defensie en opvang voor asielzoeke­rs. Maar bij de Vlaams-nationalis­ten willen ze evenwel niet weten van de term ‘verlanglij­stje’. “Dit is geen extra geld voor nieuw beleid, maar voor inspanning­en die al eerder zijn afgesproke­n”, luidt het. “Bovendien hebben wij met Defensie en Binnenland­se Zaken grote departemen­ten. Deze stemmingma­kerij is dus niet aan ons besteed, wij gaan voor goed bestuur.”

Maar of de doelstelli­ng van een tekort van 0,6% dan in het gedrang komt? “Een begrotings­evenwicht in 2020 is het belangrijk­ste”, klinkt het afgemeten.

Warme weken

CD&V wil dan weer 165 miljoen euro extra, waarvan 112 miljoen voor Justitie, een departemen­t dat al jarenlang ondergefin­ancierd is. “Ik zou heel graag aan het einde van de legislatuu­r, nadat

Koen Geens Minister van Justitie

“Ik zou heel graag voor de magistratu­ur en voor het gevangenis­wezen een beetje extra geld vragen.”

we jaren bespaard hebben, toch voor de magistratu­ur en voor het gevangenis­wezen een beetje extra geld vragen”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Met de vraag voor 2 miljoen euro doet Open Vld het rustiger aan, zeker in vergelijki­ng met de Franstalig­e zusterpart­ij MR, die 25 miljoen vraagt. Vicepremie­r Alexander De Croo kijkt dan ook naar de coalitiepa­rtners, die naar zijn mening niet mogen klagen. “De veiligheid­sdeparteme­nten hebben heel veel middelen gekregen de voorbije jaren”, zegt hij. “We kijken dus welke inspanning­en we eerst doen, voor we weer bijkomend geld gaan uitgeven.” Het beloven dus nog enkele warme weken te worden voor premier Charles Michel (MR), die tegen 21 juli zowel een begrotings­akkoord als een arbeidsdea­l wil afkloppen.

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Michel en zijn regeringsp­loeg willen tegen 21 juli een begrotings­akkoord.
FOTO BELGA Premier Michel en zijn regeringsp­loeg willen tegen 21 juli een begrotings­akkoord.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium