Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is wachten tot er een dode valt”

Bonden beslissen pas maandag over stopzettin­g, Antwerpse gedetineer­den woest

- SAM REYNTJENS

De staking in de gevangenis­sen blijft nog zeker tot en met maandag duren. Dan volgt een nieuw overleg tussen de bonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Maar achter de gevangenis­muren stijgt de onvrede.

“Het is hier sowieso moeilijk leven, maar nu is het nog zwaarder. Het begint hier een grote ramp te worden”, vertelt een jongeman die al enkele maanden in het arresthuis in de Antwerpse Begijnenst­raat verblijft. De klachten die hij ons telefonisc­h meldt, zijn dezelfde als de klachten die eerder in een brief door een andere gedetineer­de opgesomd werden, en die ook bevestigd worden in een verslag van 4 juli van de Commissie van Toezicht (CvT). Die volgt de werking in de gevangenis op.

Botkanker

“We mogen amper douchen, onze kleren zijn al drie weken niet meer gewassen en lakens kunnen niet ververst worden”, aldus de gedetineer­de aan de telefoon. “Sinds het begin van de staking hebben we drie keer mogen douchen met ijskoud water.” Volgens de gevangenen loopt de temperatuu­r achter de muren ondertusse­n op tot 30 graden. “De medische zorgen laten te wensen over. Een gedetineer­de heeft botkanker en krijgt zijn chemo niet.”

Het zwaarste aan de staking vinden de gevangenen het gebrek aan bezoekers. “We zien onze families al drie weken niet”, klinkt het. En dat valt ook de families zwaar. Een deel heeft zich verenigd en wil een protest organisere­n aan de gevangenis­poort. “Het is gigantisch moeilijk”, zegt ook de vriendin van een gedetineer­de. “Je weet hoe moeilijk ze het binnen hebben en je kunt ze niet steunen.”

Volgens het rapport CvT kregen bezoekers uit Engeland telefonisc­h te horen dat ze konden langskomen. Maar aan de deur werden ze wandelen gestuurd. Omdat ook het transport niet doorgaat, kunnen de gedetineer­den hun processen niet bijwonen. “Zo verliezen we het recht op een eerlijk proces”, schrijft een gedetineer­de. “Dit is geestelijk­e en lichamelij­ke foltering.”

De eerste protesten staken de voorbije weken al de kop op. “Er zijn toen loze beloftes gedaan om het protest te stoppen”, staat in het verslag van de CvT. “Dat maakt de mensen boos, met mogelijke agressie als gevolg.”

Harder optreden

Volgens de gedetineer­den treedt de politie intussen ook harder op. “Meer mensen belanden in de isolatiece­l en er wordt gesproken over pepperspra­y die in cellen gespoten werd. Mensen creperen hier, het is wachten tot er een dode valt.”

De directeur van het arresthuis in de Begijnenst­raat reageerde in een schrijven aan het CvT. “De medische dienst is steeds voltallig. Ook de kantine (voor aankopen van gedetineer­den, red.) wordt bedeeld. Sinds dag één van de staking is de televisie gratis en op de heetste dag van deze warme periode kreeg elke gedetineer­de anderhalve liter water.”

Nog volgens de directie worden kledij en linnen wél gewassen, maar dat spreken verschille­nde gedetineer­den afzonderli­jk tegen.

Gedetineer­de “Sinds het begin van de staking hebben we drie keer mogen douchen. Met ijskoud water.”

 ?? FOTO BFM ?? De deur van het Antwerpse arresthuis in de Begijnenst­raat zegt voldoende: bezoek is niet mogelijk. En dat valt te gevangenen zwaar.
FOTO BFM De deur van het Antwerpse arresthuis in de Begijnenst­raat zegt voldoende: bezoek is niet mogelijk. En dat valt te gevangenen zwaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium