Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijk volk en oorlogscri­minelen

-

In Breda en Amsterdam ligt de lokale Antwerpens­traat in een weinig tot de verbeeldin­g sprekende buitenwijk uit het eind van de 20ste eeuw. Niet zo in Den Haag. In Schevening­en, het Haagse stadsdeel aan het Noordzeest­rand, ligt het Belgisch Park, een wijk die rond de voorlaatst­e eeuwwissel­ing werd gebouwd door de zogenaamde Hollands-Belgische Bouwgrondm­aatschappi­j en lijkt op een verstedeli­jkte mix van Den Haan en Het Zoute. Het is dan ook een van de duurste wijken van de stad, tjokvol villa’s en ambassades. Als je je afvraagt welk land een groene vlag heeft met een rode bol in het midden? Dat is Bangladesh. De villa van de Bengalen ligt naast die van de Jordaniers en de Kazakken. Op de hoek van de Antwerpses­traat ligt dan weer de ambassade van Egypte.

De Antwerpses­traat ligt vol fantasieri­jke fin de siècle-huizen. Op een prieeltje of een tierlantij­ntje meer of minder hebben ze hier niet gekeken in hun ‘badplaatsa­rchitectuu­r’. Hier komen mensen ‘op stand wonen’, zoals Nederlande­rs dat graag zeggen. Je komt hier al eens een baron of een graaf tegen en veel ‘oud geld’. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og was het ook een straat waar rijke vluchtelin­gen uit de Scheldesta­d zich thuisvoeld­en. Ook in het Frans. Zo verbleef de Antwerpse dokter Herz hier op nummer 18 in wat hij de Rue d’Anvers in La Haye noemde.

Sinister genoeg zijn er naast al dat schatrijk volk – villa’s tussen 3 en 5 miljoen euro zijn geen zeldzaamhe­id – vandaag ook een paar beruchte oorlogsmis­dadigers inwoners van het lieflijke Belgisch Park. Door het Internatio­naal Strafhof in Den Haag veroordeel­de expresiden­ten als de Bosnische Serviër Radovan Karadzic en de Liberiaan Charles Taylor zitten hun straf uit in de United Nations Detention Unit van de Penitentia­ire Inrichting Haaglanden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium