Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Primark verkoopt hoofddoeke­n maar verbiedt ze voor personeel

Kledingket­en wordt hypocrisie verweten

- SAKINA ELKAYOUHI

De nieuwe reclameban­ner van Primark doet wenkbrauwe­n fronsen op sociale media. De voorbije dagen stond in de flagshipst­ore op de Antwerpse Meir een reclamebor­d met een model dat de hoofddoeke­n van de Ierse kledingket­en aanprijst, maar de verkoopste­rs in de winkel zelf mogen er geen dragen. “Je kan niet zeggen: we staan voor diversitei­t als het om centen gaat, maar we willen er niet van weten als je bij ons komt solliciter­en”, zegt etnomarket­eer Rachid Lamrabat.

Hoewel Primark wettelijk gezien niets verkeerd doet, wordt de kledingket­en op sociale media hypocrisie verweten nu ze uitpakt met grote affiches waarop een model met hoofddoek de nieuwste collectie hoofddoeke­n aanprijst. De Antwerpse etnomarket­eer Rachid Lamrabat vindt die kritiek terecht. “Verkoopste­rs die een hoofddoek dragen vallen uit de boot, en dat komt niet overeen met waar Primark zegt dat het voor staat. De consument hoort nu twee verschille­nde boodschapp­en. Dat kan eigenlijk niet. Je kan niet zeggen: we staan voor diversitei­t als het om centen gaat, maar we willen niks van je weten als je bij ons komt solliciter­en met hoofddoek.” Lamrabat vindt de keuze van Primark daarom een voorbeeld van slechte (etno)marketing. “Als het op diversitei­t aankomt: je doet het goed of je doet het niet. Je kan niet een doelgroep gaan targetten, maar die in je personeel uitsluiten. Als je zo diversitei­t promoot, weet je niet waarvoor je staat als merk.”

Toch benadrukt de etnomarket­eer dat het probleem niet zozeer de hoofddoek is, maar de wijze waarop het diversitei­tsvraagstu­k in het algemeen benaderd wordt. Lamrabat raadt bedrijven aan om eens over de grens te kijken, naar onze noorderbur­en. “Diversitei­t wordt daar echt omarmd, en dat zie je ook terug in het personeel. Daar kennen ze geen neutralite­itsargumen­t zoals wij dat in België kennen. Je kan ook stellen: neutraal zijn is net ernaar streven dat je de samenlevin­g weerspiege­lt zoals ze is. Ga je mensen uitsluiten – zoals Primark nu doet – maar wel andere zaken toelaten, dan ben je ironisch genoeg juist niet neutraal.”

Neutrale werkplek

Primark Antwerpen wil alleen met een algemene mededeling op de kritiek reageren: “Ons diversitei­tsbeleid uit zich in onze merkbeelde­n en campagnes die het volledige spectrum van geslacht, etniciteit, cultuur, lichaamsvo­rm en leeftijd omvatten.” Een woordvoerd­er, die ondanks haar functie anoniem wil blijven, benadrukt ook dat Primark niks anders doet dan wat andere winkels doen. “We bieden een neutrale werkplek, vrij van politieke of religieuze symbolen en items, in lijn met vele andere bedrijven in de publieke en private sector. De diversitei­t komt tot uiting in ons personeels­bestand, dat is samengeste­ld uit een verscheide­nheid aan achtergron­den, leeftijden, nationalit­eiten en overtuigin­gen.”

 ??  ?? Diversitei­t in beeld aan de ingang van Primark op de Meir. De keten prijst haar hoofddoeke­n aan, maar wil wel “een neutrale werkplek, vrij van politieke of religieuze symbolen en items”.
Diversitei­t in beeld aan de ingang van Primark op de Meir. De keten prijst haar hoofddoeke­n aan, maar wil wel “een neutrale werkplek, vrij van politieke of religieuze symbolen en items”.
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, RR ??
FOTO'S PATRICK DE ROO, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium