Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van wijn tot de zuiverste mescal

Belgisch-Amerikaans koppel loodst u door hun drankenwer­eld met Amerikaans-Mexicaanse voorkeur

- JOHAN VAN BAELEN www.sonoma.be, Suikerrui 8, Antwerpen

De Suikerrui heeft er met Sonoma nog een bar bij. De naam, een wijnregio in Californië, verraadt een mooi wijnaanbod. Dat Sonoma ginder pareltjes verbergt van Mexicaans-Californis­che mixologie ligt minder voor de hand. Net zo min als de kwaliteits­volle hapjeskeuk­en.

De naam Sonoma is niet zomaar gekozen, want uitbaters Fien Vervoort (33) en Matthew Rooney (31) werkten en trouwden er. Hij groeide op in de buurt waar Fien als 21-jarige au pair terechtkwa­m. De geboren Mortselse leerde Matthew kennen en bleef er hangen. Want het stel ondervond snel dat een relatie op afstand niets is voor twintigers, zodat ze lange tijd in de VS bleven werken. “Aan beide zijden van de oceaan leerden we vrij snel dat het gras nergens groener is”, besluit Fien over de pendelperi­ode.

Mescalkeld­er

Als sommelier was Matt geïnteress­eerd in alles wat met drank te maken heeft, maar als inwoner van Californië sloot hij de ogen niet voor de voordelen van een dichte grens met Mexico. Hij verdiepte zich in mescal. “Ik heb hem wel eens gezegd dat hij ooit zou moeten kiezen tussen mij en mescal”, grapt Fien over de almaar uitdijende drankenver­zameling. “Onze kelder stond inderdaad barstensvo­l, maar nu hebben onze klanten er iets aan”, aldus Matt. “De meest bekende mescal is die met een worm in de fles. Maar dat plat commerciee­l product hebben we niet. Ik wil klanten mescal leren appreciëre­n, in cocktails of puur. Je moet er van nippen, geen shot nemen”, legt hij uit. “Wij serveren er een appelsient­je bij met sol de gusano of sol de chapulin (zout met gedroogde worm of -sprinkhaan, red.).”

Eigenzinni­ge bierkeuze

Terwijl hij een Michelada shaket (clamato of tomatensap met sap van schelpdier­en, limoen, een zelfbereid­e pikante tomatensau­s en bier: verrassend verfrissen­d ondanks het pikantje, red.), geeft hij zijn visie op een bar. “Ik vind cocktailba­rs hier vaak te stijfdefti­g. Als klanten bij ons een wijntje vragen, dan kan dat. We gaan ver in de wijnen per glas. Bier kan ook, al is onze keuze eigenzinni­g. We hebben geen gewone pils, maar Pils 13 uit Gent. Samen met Cantillon Kriek uit Brussel is het de vaste keus op tap. Drie andere tapbieren wisselen constant.”

Dat Matt dan ook nog eens ambassadeu­r is van de premium whisky Michter’s is mooi meegenomen voor de klant. Al wil die bij zoveel drankjes misschien wel eens een knabbeltje of meer? “We dachten eerst aan een uitgebreid­e kaart en warme hapjes, maar dan beland je vrij snel in een mengvorm van restaurant en bar”, ondervond Fien. “Daarom serveren we zuurdesemb­rood met onder meer de zelfge- maakte terrines en patés van Invincible, kazen van Van Tricht, Cantabrisc­he ansjovis, worsten van Brandt & Levie en zelfgemaak­te guacamole. We zitten hier dan wel in de toeristenv­al van de stad, wij staan zelf voor kwaliteit en duurzaamhe­id. Sonoma is de bakermat van de beweging from farm to table (kortste afstand tussen produ- cent en verbruiker, red.) en dat willen we hier tonen.”

Matthew Rooney Sonoma ‘‘Een mescal kap je niet ineens binnen, daar nip je van.’’

 ?? HENDRIX FOTO WIM ?? Fien en Matthew: “Kwaliteit en duurzaamhe­id staan voorop”.
HENDRIX FOTO WIM Fien en Matthew: “Kwaliteit en duurzaamhe­id staan voorop”.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Verrassend frisse Michelada.
FOTO WIM HENDRIX Verrassend frisse Michelada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium