Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie niet horen kan, moet scherm aflezen

Schrijftol­k en ringleidin­g maken voorstelli­ngen Zomer van Antwerpen toegankeli­jker voor slechthore­nden

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De Zomer van Antwerpen werkt dit jaar samen met hoorcoach Regina Bijl (52) om meer slechthore­nden en doven naar zijn voorstelli­ngen te trekken. Zowel in de Zomerfabri­ek als tijdens Muziek in de Wijk wordt een ringleidin­g aangelegd en er worden schrijftol­ken ingeschake­ld.

“Een ringleidin­g zendt signalen uit naar hoorappara­ten om het geluid te versterken. Dankzij een ringleidin­g sta je draadloos in verbinding met de geluidsbro­n en heb je geen hinder meer van achtergron­dgeluiden”, legt Samuel Pinillos van Zomer van Antwerpen uit. “Voor Muziek in de Wijk passen we deze technologi­e al enkele jaren toe. Dit jaar breiden we er mee uit naar de Zomerfabri­ek op dinsdag, woensdag en zondag.” “Want met de Zomer van Antwerpen willen we een breed publiek bereiken. En mensen met een gehoorbepe­rking horen daar natuurlijk bij. Omdat we ondanks dit initiatief weinig mensen in die doelgroep bereikten, hebben we hoorcoach Regina Bijl ingeschake­ld. Zij heeft enkele van onze vrijwillig­ers een opleiding gegeven over hoe je het best communicee­rt met mensen met gehoorprob­lemen.”

Het was Regina Bijl die met het idee van schrijftol­ken op de proppen kwam. “Dat zijn mensen die simultaan elk woord dat er gezegd wordt, omzetten in geschreven tekst”, vertelt Bijl. “Ze hebben daar een speciaal klavier voor waarmee je lettergrep­en kan typen zodat dat heel snel gaat. Als dove of slechthore­nde lees je de tekst dan op een tablet.” Voor twee voorstelli­ngen schakelt de Zomer van Antwerpen nu zo’n schrijftol­k in: voor Witlof from Syria op 14 juli en voor Het Bezoek op 28 augustus. Bijl zal ook zelf op die voorstelli­ngen aanwezig zijn. “Zodat ik mensen met vragen extra kan bijstaan.”

Sinds haar 40ste heeft Regina Bijl gehoorprob­lemen. De oorzaak is niet duidelijk. Maar haar dagelijks leven daardoor laten beïnvloede­n, dat laat ze niet toe. Ze maakte een carrièresw­itch van politievro­uw naar hoorcoach. “Ik werk nu als expert in de communicat­ie met slechthore­nden. Ik train werkgevers of teams waarvan een collega slechthore­nd geworden is. Samen kijken we naar de manieren waarop ze een goede communicat­ie behouden.”

Het was Zomer van Antwerpen die Regina vroeg om samen te zitten. “Samen denken we na over praktische oplossinge­n. Ik heb ook een uitgebreid netwerk waardoor ik al heel wat mensen uit de doelgroep op de hoogte heb kunnen brengen van de extra inspanning­en die de Zomer levert. De reacties zijn enthousias­t. Maar het is aan de mensen uit onze doelgroep zelf om hun behoeftes te communicer­en: vragen om een plekje vooraan bijvoorbee­ld, dat kan allemaal, maar het vergt wel wat assertivit­eit en zelforgani­satie.”

 ?? FOTO RR ?? Slechthore­nden kunnen Witlof from Syria op 14 juli volgen met een schrijftol­k, dankzij Regina Bijl (inzet).
FOTO RR Slechthore­nden kunnen Witlof from Syria op 14 juli volgen met een schrijftol­k, dankzij Regina Bijl (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium