Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kaartenver­koop ligt 10% hoger dan vorig jaar”

Markt trekt ondanks ontbreken openingsvo­orstelling toch nog honderden mensen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Door de match Brazilië-België werd de zestigste editie van het werelddans­festival Hello! Schoten vrijdag uitzonderl­ijk ingezet zonder openingsvo­orstelling. De feestmarkt lokte tussen 16 en 19.30u toch nog behoorlijk wat volk naar het park.

Het was rustiger dan andere jaren, zeiden alle marktkrame­rs. Maar niemand die het aan zijn hart liet komen. Veel marktkrame­rs droegen tricolore attributen en ook tal van bezoekers hadden hun voetbalshi­rt aangetrokk­en. Zoals Lov (7) en Kush (6) Verbist uit Brecht, die met hun mama Karen (36) en oma Kristel rond 18u naar de markt kwamen. “Een goede traditie”, vertelt Kristel. “Mijn schoonoude­rs helpen als vrijwillig­ers bij het bereiden van de maaltijden voor de gasten. Het is een pak rustiger dan andere jaren, al vind ik het moeilijk om die inschattin­g te maken, want normaal komen wij altijd later. Nu zijn we vroeger gekomen om vanavond naar het voetbal te kunnen kijken.” Woordvoerd­er Steven Goossens was toch nog blij verrast met de opkomst. “De openingsvo­orstelling hebben we uitzonderl­ijk geschrapt door de kwartfinal­es. De afterparty gaat wel door. De gastgezinn­en, dansers en medewerker­s mogen Brazilië-België in de tent op het groot scherm volgen. In totaal zijn de komende tien dagen vijfhonder­d vrijwillig­ers actief voor Hello! Schoten.” De kleurrijke kindergroe­p Tchè Krèyol uit Martinique opende de feestmarkt. Rond 18.30u werden de laatste gastdanser­s aan hun gastgezinn­en toegewezen. Het ging om de dansers uit Utah. Deze mormonen uit de Verenigde Staten zijn allemaal universite­itsstudent­en.

Godelieve Verschuere­n moest enkele uren geduld oefenen voor- dat ze haar twee dansers-muzikanten mee naar huis kon nemen, want de ontvangst liep uit. Gelukkig kon ze intussen bijkletsen met Mies Tijsmans en Leen De Nys. De drie dansten vroeger zelf bij Jan Pirrewit in Schoten. Mies is al het langst gastgezin. “Wij doen het al dertig jaar”, vertelt ze. “Deze Amerikaans­e dansers uit Utah kregen we al eerder over de vloer en het zijn heel toffe mensen. Op zondagvoor­middag gaan ze wel naar de kerk in Merksem. Voor de rest zullen we wel horen of ze nog speciale wensen hebben.” Hello! Schoten duurt nog tot vrijdag. Wie vanavond, zaterdag, de betalende voorstelli­ng om 20u wil zien, kan nog tickets kopen. “De voorverkoo­p ligt 10% hoger dan vorig jaar, maar aan de kassa zijn er zeker nog beschikbaa­r”, zegt Goossens.

Vandaag is er vanaf 12u al gezellighe­id te rapen rond het kasteel van Schoten met een wereldmark­t, samendans met de groepen, highlandga­mes, kinderanim­atie en ander leuks. Zondagmidd­ag trekt de feeststoet door het centrum, gevolgd door dans.

 ?? FOTO KMA ?? Godelieve, Mies en Leen met hun mormoonse gasten uit Utah.
FOTO KMA Godelieve, Mies en Leen met hun mormoonse gasten uit Utah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium