Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Boom van den bospoeper is stervende”

Het Prinsenpar­k in Retie, negen jaar na ‘Van Vlees en Bloed’

- FOTO RR KRISTIN MATTHYSSEN

Er zijn veel bospoepers, maar er is maar één bospoepers­boom. De zomereik in Provinciaa­l Groendomei­n Prinsenpar­k in Retie werd wereldbero­emd toen slager André Vangenecht­en (Lucas Van den Eynde) er in de Eénreeks Van Vlees en Bloed de liefde bedreef met zijn Hollandse aanhoudste­r Christine (Alice Reys). Marc Ooms (60), destijds ploegbaas in het Prinsenpar­k, gaat voor ons nog eens aan de tak hangen.

Als slager André Vangenecht­en in 2009 in

Van Vlees en Bloed ‘een toereke’ ging doen met de Joepie, dan wandelde hij in werkelijkh­eid met zijn hond door het Prinsenpar­k in Retie. De Vlaamse tragikomis­che tv-serie, naar een idee en scenario van Tom Van Dyck en Michiel Devlieger, was begin 2009 zo populair dat er een waar bospoepers­toerisme op gang kwam. Ploegbaas Marc Ooms, sinds mei met pensioen, herinnert zich nog hoe iedereen kwam vragen waar de befaamde boom stond. “Wij wisten dat ook niet exact, maar aan de hand van deze knots kon ik hem identifice­ren”, zegt Marc terwijl hij naar een kromming aan de onderste tak wijst. “Zo hing de minnares van de beenhouwer”, voegt hij er nog plastisch aan toe, terwijl hij met zijn twee knuisten de tak vastgrijpt. “Hoewel de bezoekers het zeker hadden gewild, hebben wij nooit een bordje of wegwijzers naar de bospoepers­boom gezet. Hij staat in de buurt van de schapenwei, zeiden wij, en dan moesten de mensen hem zelf maar zoeken. Productieh­uis Woestijnvi­s had niet graag dat wij publicitei­t maakten met die reeks. We hebben ooit ludiek een Bospoepers­wandeling willen uitstippel­en, maar dat mocht niet.” Spijtig genoeg gaat het negen jaar na de opnames niet goed met de bospoepers­boom. Bovenaan zijn de takken van de zomereik dood, onderaan staat veel mos op de takken. “Hij is aan het sterven. Ze hebben er te hard aan geschud (lacht). De opnames voor de beenhouwer­ij van Vangenecht­en gebeurden trouwens in een winkel in Dessel, waar nu een bloemist zit. Zelf kreeg ik nog een figuranten­rol in de laatste aflevering. Ze hadden nog iemand nodig om in een café in Mol te komen zitten. Er Uit Van Vlees en Bloed: bospoeper André (Lucas Van den Eynde) met zijn minnares Christine (Alice Reys). gebeurden in het Prinsenpar­k ook nog opnames voor de tv-reeks Clan, en Freek Braeckman kwam hier eens voor een programma, maar nooit vond dat dezelfde weerklank als bij Van Vlees en Bloed.”

Waarom Woestijnvi­s uitgereken­d het Prinsenpar­k in Retie uitkoos voor de bosopnames? “Tom Van Dyck en Lucas Van den Eynde zijn Kempenaars. En Herwig Ilegems – die op meesterlij­ke wijze de nieuwsgier­ige overbuurma­n Herman vertolkte – groeide in Turnhout op. Komt het door die cast vol Kempenaars?”

Bedampte ruiten

Of Van Vlees en Bloed voor extra sekstoeris­me gezorgd heeft? “Wildpoepen is hier altijd gebeurd”, zegt Marc Ooms. “Ik herinner me late avonden, als er een evenement was geweest in provinciaa­l groendomei­n de Hoge Mouw in Kasterlee en ik ’s avonds na het werk nog op de parking van het Prinsenpar­k aankwam. Dan stonden er hier wel eens auto’s met bedampte ruiten. Die mensen keken zelfs niet op als je aan hun wagen kwam staan. In het heetst van de strijd ga je door. Ook aan de vijver heb ik wel eens koppels betrapt. Maar de condoomlaa­n van Retie bevindt zich niet hier, maar vlak naast de snelweg. Het is algemeen bekend dat daar in het weekend veel wordt gevogeld.”

Reebok

Marc gidst ons vol trots door het 213 hectaren grote Prinsenpar­k, vroeger een koninklijk domein. Want het moet gezegd: dit park is een uitstap waard. “Doordat de paden zo kronkelen, heb je hier nooit de indruk dat je met veel mensen aanwezig bent. En voor joggers zijn die onverharde paden een paradijs. Kijk: dat is de boom waar André Vangenecht­en die reebok stroopte”, wijst Marc plots. “En aan die schuilhut moest Maurice, de schoonbroe­r van André, zijn natuurgids­examen afleggen, maar er kwam geen kat naar zijn wandeling. En daar kwam de Joepie uit het bos gelopen. (geamuseerd) Bij een teambuildi­ngsdag achteraf, hadden wij onze personeels­groep de Joepies genoemd. En hier in de vogelkijkh­ut aan de grote vijver zat André ’s nachts met de fles Hertekamp en dat zendertje met het ROBoornumm­er van Reeën Onderzoek België, om te doen uitschijne­n dat de reebok nog leefde.”

In een wei naast de vijver komen we een hoog ooievaarsn­est tegen. “Twee weken nadat we die geplaatst hadden, zat er al een koppel ooievaars op, maar ze zijn doorgevlog­en.” Onderweg passeren we de Leugenbank. “Hier mag je liegen zo hard je wilt, want je krijgt een aflaat, zogezegd.”

Wie naar het Prinsenpar­k komt, zit ook vlak bij het Zilvermeer in Mol en de Abdij van Postel. Andere uitstappen in de buurt zijn het Familiestr­and in Mol-Postel of camping Berkenstra­nd in Retie. “Het is hier niet speciaal, en toch wil ik nooit meer weg uit Re’ie”, besluit Marc, die net als alle locals de ‘t’ inslikt.

‘‘Ik duik zelf nog in de laatste aflevering op als figurant. Ze hadden iemand nodig om in een café in Mol te zitten.’’

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Marc Ooms bij de befaamde bospoepers­boom. “Ik heb hem destijds herkend aan deze tak.”
FOTO'S MIA UYDENS Marc Ooms bij de befaamde bospoepers­boom. “Ik heb hem destijds herkend aan deze tak.”
 ??  ??
 ??  ?? Marc in de vogelkijkh­ut waar André Vangenecht­en ’s nachts met het oornummer van de gestroopte ree zat, om te laten uitschijne­n dat de ree nog leefde.
Marc in de vogelkijkh­ut waar André Vangenecht­en ’s nachts met het oornummer van de gestroopte ree zat, om te laten uitschijne­n dat de ree nog leefde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium