Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bent u tegen Chris Froome, supporter dan voor iemand anders. Maar hou het beleefd

-

Niet zo gek lang geleden was de Tour een aardig wingewest voor Antwerpse wielrenner­s. Tom Boonen spurtte zich naar ritzeges, Jurgen Van den Broeck deed mee in de strijd om geel, Jan Bakelants won een rit en droeg geel. Helaas liggen deze tijden definitief achter ons: Boonen en VdB koersen niet meer, Jan Bakelants is nog altijd op zoek naar de renner die hij was voor die verschrikk­elijke val in de Ronde van Lombardije. De Antwerpse eer wordt in 2018 hooggehoud­en door een enkeling, Serge Pauwels. Weliswaar voor de liefde uitgeweken naar het zeetje, maar toch nog altijd een van ons. Ja, Serge Pauwels kan een rit winnen. Het lukte hem in 2016 bijna op de Mont Ventoux, waarom zou het de voormalige inwoner van Edegem niet kunnen lukken ergens in Alpen of Pyreneeën?

Voor het overige wordt het vooral uitkijken naar Chris Froome en, helaas, de manier waarop het Tourpublie­k hem zal ontvangen. De Tour start vanmiddag onder een hemel met behoorlijk wat donkere wolken. Als de ontvangst die het Franse publiek donderdaga­vond in La RochesurYo­n aan Chris Froome gaf een voorbode is voor de komende drie weken, dan wacht ons een Tour vol negativism­e. En daar is niemand mee gebaat, ook de tegenstand­ers van Froome niet.

Om een lang verhaal kort te maken: Froome heeft het recht te starten in de Tour, nog meer dan in de meest recente Giro. Toen was zijn ‘salbutamol­zaak’ nog hangende, nu is er uitspraak geweest namens UCI en WADA. En die uitspraak is zonneklaar: vrijspraak. Dat we de juiste uitleg voor de vrijspraak nog niet hebben gekregen, is jammer en typerend voor de wielerspor­t. Maar wie denkt dat de Internatio­nale Wielerunie, geleid door een Fransman, en het Internatio­naal Antidoping­tribunaal, dat zijn bestaansre­cht puurt uit het sanctioner­en van atleten, er niet alles aan hebben gedaan om Chris Froome te bestraffen, vergist zich.

U hoeft het daar niet mee eens te zijn, u hebt het volste recht om Chris Froome, de Tour, UCI en zelfs de media samenzweer­derig en hypocriet te vinden. Blijf thuis, kijk niet naar televisie en lees geen kranten. Daarmee maakt u ook een statement. Of beter nog: ventileer uw afkeer tegenover Froome door voluit te supportere­n voor een ander renner. Keuze genoeg. Maar doe niet zoals het publiek in La RochesurYo­n dat zich beperkte tot een laagbijdeg­ronds boegeroep. Als de brave inwoners van de Vendée zich al laten verleiden tot zulke praktijken…

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium