Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vierde sprint om het geel in zes jaar… en telkens lagen ze tegen de grond

-

De spurters krijgen vandaag in Fontenay-le-Comte de kans om naast de ritzege ook de eerste gele trui te veroveren, al voor de vierde keer in zes jaar. En telkens gingen ze massaal tegen de vlakte. Of hoe de kans op een extra bonus blijkbaar nog meer miserie oplevert.

Altijd maar die proloog: Tourorgani­sator ASO begon het toch wat saai te vinden. Vandaar dat hij vanaf 2008 ook al eens een rit in lijn hield op Le Grand Départ. Zoals in 2011, toen Philippe Gilbert op Mont des Alouettes won en Lotto Soudal de eerste gele trui bezorgde. “Voor het team was dat super”, zegt ploegmanag­er Marc Sergeant. “Het gebeurt niet vaak dat punchers zoals Gilbert de kans krijgen om het geel te pakken.”

De eerste Grand Départ voor de spurters kwam er twee jaar later op Corsica, waar Kittel de dubbel greep. Net als een jaar later in het Britse Harrogate. Tof voor Kittel, maar beide keren ging in het gewriemel vooraf ook een pak renners tegen de grond. In Bastia kwamen in de voorbereid­ing van de spurt zo’n dertig renners ten val, met Peter Sagan als voornaamst­e slachtoffe­r. In Harrogate, voor eigen volk, botste Mark Cavendish met Simon Gerrans. Zijn Tour zat er meteen op. Hij nam twee jaar later op Utah Beach wel revanche. In de laatste rechte lijn was er opnieuw een massale val, maar Ca- vendish bleef dit keer gespaard en kon zo die felbegeerd­e gele trui eindelijk omgorden.

“De openingsri­t winnen en dan nog eens die gele trui veroveren, dat is het opperste geluk voor een sprinter”, zegt Sergeant. “Dat is misschien zelfs te vergelijke­n met winnen op de Champs-Elysées op de slotdag en dan nog de groene trui veroveren.”

Maar maakt die unieke kans op de gele trui de massaspurt niet nog hectischer?

“Met of zonder gele trui die eraan vasthangt: dat blijft hetzelfde”, zegt Sergeant. “Alle ploegen en spurters gaan sowieso tot het uiterste. Je kan alleen maar hopen dat het goed afloopt. Natuurlijk hoop ik dat André Greipel wint, maar we gaan hem geen extra stress bezorgen door te zeggen dat het een unieke kans op de gele trui is.” Een dag later in La-Roche-sur-Yon is er trouwens een nieuwe spurtkans (met opnieuw een eventuele gele trui als bonus), maandag is er dan de ploegentij­drit.

“Alle ploegen en spurters gaan sowieso tot het uiterste. Je kan alleen maar hopen dat het goed afloopt.” Marc Sergeant Ploegleide­r Lotto Soudal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium