Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalmthout Degusteert: duurzaam foodfestiv­al

Geoffrey Ghyoot combineert het culinaire en het artistieke met het ecologisch­e

- ERIK VANDEWALLE

De parking van restaurant Zilverden wordt zondag 8 juli het decor voor de derde Kalmthout Degusteert, een ecologisch foodfestiv­al met lokale kunstenaar­s en biohandela­ars. Het decor is gemaakt van gerecyclee­rde pallets.

Chef-kok Ives Ghyoot (52) van Zilverden stopt even met werken in de keuken en komt mee op het terras zitten bij zijn zoon Geoffrey (27). Het is het derde jaar dat ze samen dit eigenzinni­ge foodfestiv­al organisere­n. Ives doet dat zondag in zijn keuken. Zoon Geoffrey is nog volop bezig met het uitbouwen van het festivaldo­rpje. “Kalmthout Degusteert is meer dan een gewoon festival met foodtrucks. Wij willen het culinaire in een ruimer decor brengen. Alle standjes voor zondag bouwde ik met eigen handen. Als wereldreiz­iger ben ik al op heel veel plaatsen geweest en op die tochten bezocht ik de meest uiteenlope­nde festivals. Door gewoon rond te kijken, kan je heel veel decoratiev­e ideeën opdoen. Als je veel op reis bent, word je dikwijls geconfront­eerd met de gevolgen van onze manier van leven op de natuur. De zeeën zitten bijvoorbee­ld vol plastic. Dat is de invloed van de mens op de natuur. Maar als mens kunnen we ook zelf iets doen om die vernieling tegen te gaan. Het zijn misschien maar kleine puntjes, maar alles helpt en het kan ook anderen aan het denken en handelen zetten”, meent Geoffrey.

Alle standjes van Kalmthout Degusteert maakte Geoffrey met gerecyclee­rde houten pallets, want het totaal moet een harmonieus geheel vormen. Plastic is uit den boze en lokale ecologisch gezinde handelaars uit de regio zijn ook aanwezig. “Clover Gin komt zijn gin-tonics serveren. Poozovino zorgt voor de wijntjes en de bioproduct­en die we gebruiken worden geleverd door Kempengoud uit Essen. In de stand van Elke Van Daele vind je dan weer olijfolie uit Kroatië. Enkele beelden van de Kalmthouts­e kunstenaar Jorg Van Daele vinden eveneens een plek op de parking van Zilverden.”

“Het ecologisch denken wordt steeds belangrijk­er en dat merk ik in mijn omgeving. Mijn vader bijvoorbee­ld is veel strikter geworden in zijn aankoop voor het restaurant”, zegt Geoffrey. Chef-kok Ives: “Toch te gek dat een leverancie­r zelfs citroenen in een plastic zakje stopt. Komkommers zijn verpakt in plastic. Het kan ook anders en daar lijdt het culinaire echt niet onder.”

Het restaurant blijft zondag gesloten. Het eten dat geserveerd wordt, komt uitsluiten­d uit eigen huis. Zelfgemaak­te bitterball­en, loempia’s, gepaneerde scampi, barbecue met mosseltjes in papillot, ambachteli­jke Peruaanse worst. “Het restaurant van mijn ouders heeft een goede naam en werkt altijd met de beste producten. Zondag kunnen we dus niet anders dat diezelfde kwaliteit aanbieden”, verzekert Geoffrey. Kinderen worden opgevangen aan een springkast­eel. Jazzband Fakelaki zorgt voor muzikale omkadering.

De toegangspr­ijs van Kalmthout Degusteert is gratis. Hapjes en drankjes betaalt u met jetons. Eén jeton is 2 euro waard. Het festivalte­rrein is open vanaf 13u.

Kalmthout degusteert, zo 8/7, vanaf 13u, restaurant Zilverden, Kapellenst­eenweg 454, Kalmthout

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Geoffrey en Ives met een pallet.
FOTO ERIK VANDEWALLE Geoffrey en Ives met een pallet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium