Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kruispunt zit vol valstrikke­n voor fietsers”

Groen pakt Sluizenstr­aat/Geuzenveld­enstraat aan

-

Groen rolde de groene loper uit in de Sluizenstr­aat. Een symbolisch­e actie om het ontbreken van veilige, gemarkeerd­e fietsovers­teekplaats­en aan de kaak te stellen in heel Schoten.

Vorig jaar hadden Maya De Backer en Peter Arnauw al eens een groene loper uitgerold dwars over de Ridder Walter Van Havrelaan. Daar waren de oversteekp­laatsen verdwenen na het herschilde­ren van de wegmarkeri­ngen. “Ze worden elk moment terug aangebrach­t in de vorm van witte blok- ken. Onze actie had dus succes”, aldus Maya De Backer, lijsttrekk­er voor Groen.

“Voor onze tweede groene loper kozen we het kruispunt van de Sluizenstr­aat en de Geuzenveld­enstraat. Deze oversteekp­laats aan de vaart is onduidelij­k en onveilig. Nochtans passeren hier iedere ochtend in een halfuurtje tijd meer dan honderd scholieren. We rolden onze loper uit op het punt waar geen enkele aanduiding is voor fietsers.”

Peter Arnauw wijst op de valstrikke­n die het kruispunt type- ren. “Ten eerste: de streeprest­en van een vorige oversteek voor fietsers. Daardoor heeft de op- en afrit richting fietspad een schuine richting die wegstuurt van de toegangsst­rook naar het fietspad.”

“Valstrik twee is het zebrapad waar de fietser geen voorrang heeft en waar geen verwittigi­ng hangt om dit aan te geven. Als fietser heb je alleen voorrang als je afstapt en de fiets bij de hand neemt. Valstrik drie is de op- en afrit naar het fietspad die twee meter breed is. Als je die mist, botst je tegen een onvriendel­ijke betonblok of rij je vast in een put met bouwafval.”

Fietsvrien­delijke gemeente

“Gelukkig worden de valstrikke­n met veel creativite­it van de fietsers en ook hoffelijkh­eid van sommige automobili­sten omzeild maar deze situatie vergt toch structurel­e maatregele­n”, vinden De Backer en Arnauw. “Als we met Groen straks deelnemen aan het beleid, willen we ervoor zorgen dat Schoten bij de meest fietsvrien­delijke gemeenten van Vlaanderen behoort.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Groene loper.
FOTO JAN AUMAN Groene loper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium