Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf reeën gruwelijk afgeslacht

Stroper neemt kop en voorpoten van reebok mee, jachtveren­iging spreekt afschuw uit

- KRISTIN MATTHYSSEN

In een omheind privébos op de grens van Grobbendon­k en Pulle werden vijf reeën op gruwelijke wijze afgeslacht. De dader liet de kadavers liggen. Het was hem dus niet om het vlees te doen. De eigenares van het domein verwittigt iedereen voor deze dierenbeul.

De feiten speelden zich af in de buurt van het Krabbelsbo­s. De eigenares van het domein blijft liever anoniem, maar ze kreeg van de boswachter het advies om de gebeurteni­ssen openbaar te maken, zodat andere mensen verwittigd zijn.

“Toen er een boom op onze omheining viel, zijn een drachtige ree en drie jonge reeën in onze tuin gekomen. Nadien zijn ze gebleven. De drachtige ree is hier bevallen. Ze konden gemakkelij­k weg, want de poort staat soms open. Maar blijkbaar zaten ze hier graag. Ik ken biologen, en die hadden me verzekerd dat ons bos ruim genoeg is om de reeën te huisvesten. Op de duur kenden ze ons echt. Ze kwamen gezellig op het gazon liggen en in de winter voederden we ze bij. De buren vonden het ook tof, want hier zaten ze veilig. Niemand die er ooit een negatieve opmerking over gemaakt heeft.”

De vier reeën en één reebok hadden het goed. “Maar enkele weken

geleden zag ik ineens een reetje aan de garage liggen. Ik dacht eerst dat het aan het rusten was. Toen ik naderde, bemerkte ik dat het door haar pootjes zakte. Ik heb de dierenarts direct gebeld, maar kon alleen toezien hoe het dier voor mijn ogen stierf. Achteraf bleek ze een wondje aan de flank te hebben waar de maden al uit kropen.” Aanvankeli­jk meende de eigenares dat het reetje zich per ongeluk verwond had. “Pas sinds de gebeurteni­ssen van de laatste dagen, vermoed ik dat het een schotwonde is geweest die haar het leven heeft gekost. Ik heb ook twee schoten gehoord. Na dat incident met het gekwetst reetje, zag ik het gedrag van de andere reeën veranderen. Ze werden veel

schichtige­r. We zagen ze niet meer. Toen er bezoek was op een avond, zijn we gaan zoeken.” In het bos troffen ze vier kadavers aan met afgesneden koppen. “Van één ree werden de kop en de voorpootje­s meegenomen, de rest lag allemaal gewoon nog in het bos. Ik vermoed dat die verdwenen

kop van de reebok is geweest. We vonden ook een strop in het bos waar ze met hun pootjes konden intrappen.”

De vrouw kan haar afschuw niet genoeg uitdrukken. “Wie snijdt er nu de keel over van onschuldig­e dieren, en dat in een volledig afgesloten privétuin? Het betekent dat hier een gek rondloopt die geniet van het doden en verminken van dieren.”

De politie stelde proces-verbaal op en ook een boswachter kwam ter plaatse.

Vlees niet meegenomen

Geert Van den Bosch, directeur van Hubertus Vereniging Vlaanderen, hoopt dat de dader gevat wordt.

“Dit stelt de jagers weer in een verkeerd daglicht, terwijl dit misdrijf absoluut niets met jacht te maken heeft. De jacht op de reebok is open van 15 mei tot 14 september, maar dan met een afschotpla­n en niet zonder toestemmin­g in een privédomei­n. Vrouwelijk­e dieren moeten met rust gelaten worden. Stroperij op reeën gebeurt wel vaker, maar dan uit geldgewin. Hier werd het vlees niet meegenomen. Ik kan dit totaal niet duiden. De kop van een reebok wordt wel eens als trofee meegenomen, maar voorpoten heb ik nog nooit gehoord. Wij vinden dit totaal verwerpeli­jk en hopen dat Natuurinsp­ectie van het Agentschap Natuur en Bos en politie de dader kunnen vatten, zodat hij zijn straf niet ontloopt.”

Een vijftienta­l jaar geleden werden in Pulderbos wilde reeën door de omheining van een privébos doodgescho­ten.

 ?? FOTO RR ?? Een van de dode reetjes. De kop ligt tegen de rug.
FOTO RR Een van de dode reetjes. De kop ligt tegen de rug.
 ?? FOTO RR ?? De reebok in betere tijden, rustend in het gras.
FOTO RR De reebok in betere tijden, rustend in het gras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium