Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijfhonder­d jaar geleden dansten de burgers rond de torenspits

Het gebeurt niet alle dagen dat er een vijfhonder­dste verjaardag gevierd kan worden. Op 1 september alvast wel, want dan bestaat de kathedraal­toren vijfhonder­d jaar. De stad organiseer­t die dag een feest in en rond de toren. Gazet van Antwerpen wachtte he

- Carolien Krijnen Stadsgids PATRICK VAN DE PERRE www.dekathedra­al.be www.antwerpcon­nection.com

Een kronieksch­rijver in 1518 was vol lof over het enorme volksfeest dat uitbrak bij de inwijding van de torenspits van de Antwerpse kathedraal. Nu, vijfhonder­d jaar later, is de kathedraal nog steeds een icoon. Niet alleen voor gelovigen, maar ook voor de tienduizen­den toeristen en kunstliefh­ebbers die jaarlijks op bezoek komen.

Als we de kronieksch­rijver uit die tijd mogen geloven, ging de inhuldigin­g van de toren, door bisschop Adriaen Aernout, gepaard met het grootste dansfeest dat Antwerpen ooit gezien had. “Den 1 september, doen was den toren van Onze Lieve Vrouwe volmaekt, ende alsdoen eerst het cruys op den toren geseth, welcke eerst kersten ghedaen was ende gesalft, ende men danste om dat cruys op die stellagie die daer rondom gemaeckt was, alle mensen sagen.”

In september zal het vijfhonder­d jaar geleden zijn dat dit volksfeest plaatsvond.

“De bouw van de kathedraal is een werk van vele eeuwen en vele bouwmeeste­rs”, zegt Carolien Krijnen. “Dat de torenspits al klaar was, terwijl andere delen van de kathedraal nog in opbouw was, is dus niet vreemd.” De Antwerpse stadsgids leidt geregeld groepen rond in de kathedraal. “De belangstel­ling is groot bij toeristen. Het is natuurlijk ook een prachtig gebouw waar veel over te vertellen valt. Ik probeer zo veel mogelijk een verhaal te vertellen en me niet te veel te beperken tot datums”, zegt Krijnen.

Gevelplass­ers

Een grapje op zijn tijd is natuurlijk ook nooit verkeerd. “Nederlande­rs hadden vroeger de reputatie dat ze vaak tegen de kathedraal plasten. Toen ik eens een groep noorderbur­en begeleidde, begon ik daarover met de boodschap dat ze dat nog steeds mogen doen. Maar dan wel in het urinoir dat aan de Groenplaat­s tegen de kathedraal staat. Dat lieten die Nederlande­rs zich geen twee keer zeggen. Ze hebben er massaal hun blaas geleegd. Dat vond ik wel een grappige reactie van die mannen.”

Hoewel de kathedraal grotendeel­s gerestaure­erd is, wordt er nog steeds vrijwel onophoudel­ijk gewerkt. “Ik herinner me nog het moment dat Antwerpen in 1993 culturele hoofdstad van Europa werd. De kathedraal was toen uit de steigers om niet lang daarna opnieuw deels ingepakt te worden. De restaurati­e is nooit klaar. Er zijn generaties die nooit anders hebben gezien dan een toren in de steigers”, zegt Krijnen.

Het licht schijnt

De kathedraal krijgt trouwens in september een primeur. Dan wordt de nieuwe verlichtin­g in gebruik genomen. “Daarmee wordt zo veel mogelijk het daglicht benaderd. Op de Handschoen­markt, in de Blauwmoeze­lstraat en op de Lijnwaadma­rkt gaat veel aandacht naar sfeerverli­chting”, zegt de Antwerpse schepen van Publiek Domein, Ludo Van Campenhout (N-VA). “Door meer lichtarmat­uren kunnen we alle ornamenten beter tot hun recht laten komen en krijgt de toren meer sfeer en karakter. Zo kan dit icoon van de Antwerpse skyline ook ’s nachts in volle glorie stralen”, zegt de schepen nog.

‘‘De bouw van de kathedraal is een werk van vele eeuwen en vele bouwmeeste­rs.’’

 ??  ?? De stad Antwerpen maakt zich op voor de 500ste verjaardag van de kathedraal­toren op 1 september.
De stad Antwerpen maakt zich op voor de 500ste verjaardag van de kathedraal­toren op 1 september.
 ?? FOTO KRIS HOSSEY FOTO RR ?? De toren is 124,925 hoog.
FOTO KRIS HOSSEY FOTO RR De toren is 124,925 hoog.
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ??
FOTO KRIS HOSSEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium