Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met groene longen door Parijse parken dankzij rookverbod

Franse hoofdstad moedigt inwoners aan om te stoppen met ongezonde gewoonte

- REBECCA VAN REMOORTERE

Roken in de buurt van een speeltuin mag al drie jaar niet meer in Parijs, maar nu wil het bestuur tegen de herfst ook een totaalverb­od op roken in alle parken. “Onze parken moeten groene longen zijn”, klinkt het in de Franse hoofdstad.

Deze zomer gaat het rookverbod in voor vier Parijse parken als testfase. Welke parken dat worden, is nog niet duidelijk. Tegen oktober moeten alle parken en openbare tuinen in Parijs vrij zijn van de ooit zo geliefde sigaret van de Parijzenaa­r. De Fransen zijn nog steeds bij de meest verstokte rokers van Europa.

Volgens Parijs’ raadslid Laurence Goldgrab heeft het rookverbod zowel te maken met het bevorderen van de publieke hygiëne als

met de publieke gezondheid. “Rokers durven hun peuken weleens op de grond te gooien in de stad. Vorig jaar hebben we

maar liefst 350 ton peuken van de grond verzameld en 21.000 boetes uitgedeeld aan rokers die hun peuken op de grond gooiden”, zegt Goldgrad aan The Telegraph.

Met de maatregel wil Parijs ook vooral meer inwoners overtuigen om te stoppen met hun slechte gewoonte. “Het doel is om roken tegen te gaan bij jong en oud. De maatregel is ook een vorm van respect ten opzichte van niet-rokers die de slechte lucht van de rokers ongewild inademen. Onze parken moeten echte groene longen worden waar bezoekers de schoonst mogelijke lucht in kunnen ademen. Sigaretten­rook hoort daar niet bij”, vindt Goldgrab.

Zware boetes

Met het algemene verbod in parken volgt de stad het voorbeeld van Straatsbur­g, waar roken in het park op 1 juli verboden werd. In Australië is de sigaret ook al taboe in nationale parken en op sommige stranden, en in 2014 moedigde toenmalig burgemeest­er van Londen Boris Johnson een rookverbod op openbare pleinen en in parken ook al aan.

Het verbod in Parijs komt niet geheel onverwacht. De Franse hoofdstad voert al een tijdje een hevige strijd tegen de sigaret. Drie jaar geleden werd roken in de vijfhonder­d speeltuine­n van de stad al verboden. Een sigaret op de grond gooien levert een roker in Parijs 68 euro boete op en de boete voor roken in een rookvrije zone is onlangs gestegen tot 450 euro. Wie in Parijs in de wagen rookt met een minderjari­ge aan boord krijgt daarvoor een boete van 750 euro opgelegd.”

 ?? FOTO AFP ?? Tegen oktober moeten alle parken in Parijs rookvrij zijn.
FOTO AFP Tegen oktober moeten alle parken in Parijs rookvrij zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium