Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Avocado naast de entrecote”

-

Wie? Oleg Verbraecke­n (31) van hoeveslage­rij ’t Gewat (www.hoeveslage­rijgewat.be) en eetcafé De Slappen Uier (www.deslappenu­ier.be)

Wat? Samen met zijn broer Iljitsj (23) verzorgt hij zo’n kleine honderd bizons en runderen in Nijlen.

Sinds hoeveel generaties? Al zeven generaties. Mijn grootouder­s hielden vroeger melkkoeien. Vijf jaar geleden besloten mijn broer en ik de grootouder­lijke boerderij nieuw leven in te blazen: nu kan je zaterdagoc­htend in onze hoeveslage­rij ’t Gewat vlees van eigen kweek kopen en in ons eetcafé, De Slappen Uier, staat ook vlees op het menu.

Ergste vleesschan­daal? De druk om zo veel mogelijk vlees te produceren tegen zo laag mogelijke prijzen leidt tot misstanden, zoals dieren die mishandeld worden in slachthuiz­en. Goedkoop vlees heeft ook z’n prijs.

Vuurman- of vrouw? Ik ben de vuurman, ik sta achter de barbecue in ons eetcafé. Als het hier vol zit – we hebben ruimte voor 150 mensen – dan kan de grill in de keuken niet volgen, vandaar dat we ook op de barbecue bakken. Op kolen of gas? Op hout. We hebben een zelfgebouw­de barbecue in Oklahomast­ijl met een houtoven.

Favoriete barbecuege­recht? Entrecote van onze bizon en spiering van onze Durocvarke­ns.

Favoriete saus? Ons vlees eet ik het liefst zonder saus of marinade, dat heeft zoveel smaak dat dat overbodig is. En bij de sla wat zelfgemaak­te mayonaise van de bomma, meer moet dat niet zijn.

Mogen er groenten bij? Ik hou het graag basic: sla en tomaat met olijfolie, peper en zout, en een avocado erbij omwille van onze Mexicaanse roots: mijn moeder is Zuid-Amerikaans­e. Al klinken onze namen, Oleg en Iljitsj eerder Russisch, ja. Het is barbecuewe­er als… het ’s avonds warm genoeg is om buiten te zitten.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium