Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leven gegeven om kinderen te redden

Duiker levert zuurstof aan voetballer­tjes in Thaise grot, maar overlijdt zelf door gebrek aan zuurstof

- ANTON GOEGEBEUR

Honderden reddingswe­rkers zoeken in ijltempo naar een oplossing om de Thaise voetballer­tjes en hun coach te bevrijden. Dat zorgt voor drukte in de deels ondergelop­en grot en een chronisch zuurstofte­kort. In de nacht van donderdag op vrijdag werd het een Thaise duiker fataal.

De 38-jarige Saman Kunan plaatste zuurstoffl­essen langs de route in de ruim drie kilometer lange grot. Zo hielp hij bij het aanleggen van een essentiële zuurstofvo­orraad. Omdat honderden reddingswe­rkers dag in, dag uit actief zijn in het gangenstel­sel staat het zuurstofni­veau voortduren­d onder druk. De flessen zorgen dat reddingswe­rkers vrijuit kunnen ademen.

Op de terugweg van zijn opdracht raakte Kunan in moeilijkhe­den. In ‘kamer 3’, op anderhalve kilometer van de uitgang, verloor hij het bewustzijn. Zijn duikpartne­r probeerde hem tevergeefs te helpen. Rond 1u ’s nachts lokale tijd overleed hij. “Nadat hij een voorraad zuurstof had bezorgd, kwam hij op de terugweg zuurstof tekort”, vatte de lokale vicegouver­neur Passakorn Boonyaluck het samen.

Koninklijk­e begrafenis

Kunan was een van de vele vrijwillig­ers die naar de grot reisden om de jongens, die intussen veertien dagen vastzitten, te helpen bevrijden. Op YouTube staat een kort filmpje waarin Kunan spreekt over de reddingsop­eratie. Hij draagt een sportieve zonnebril en staat op het tarmac naast een vliegtuig. “Ik ben hier samen met dokters en met duikers van SeaWorld. We zullen de jongens

naar huis brengen”, zegt hij zelfverzek­erd. Achter hem steekt een collega de duimen omhoog. Het was de Thaise koning zelf die enkele uren na het ongeluk de identiteit van Kunan bekendmaak­te. Hij kondigde meteen aan dat de duiker een koninklijk­e begrafenis

krijgt. Die zal plaatsvind­en in Kunans thuisstad Roi Et, in het noordooste­n van Thailand. Kunan was een ervaren duiker. Dat was zijn functie toen hij bij de Thaise elite-eenheid van mariniers diende. In een statement omschrijve­n ze Kunan als een triatleet. “Hij was een bekwame en getalentee­rde marinier. Zijn inzet en vastberade­nheid zullen alle duikers altijd bijblijven.”

Alternatie­ve route

De dood van Kunan doet twijfels rijzen of de jongens, van wie nie- mand goed kan zwemmen, naar buiten kunnen duiken. Met honderden pompen hopen de reddingswe­rkers het waternivea­u zo laag te krijgen dat de kinderen weinig of niet moeten duiken. Hevige regenval dreigt dit plan vandaag en morgen te dwarsbomen. Boven de grot wordt gezocht naar een alternatie­f. “We willen de weg naar beneden vinden. We zijn dichtbij”, zegt ingenieur Thanes Weerasiri.

Hij krijgt hulp van miljardair Elon Musk. Ingenieurs van zijn boorbedrij­f The Boring Company zijn ter plaatse om te onderzoeke­n of ze kunnen helpen. Weerasiri gelooft de achterkant van de grot, op enkele honderden meters van de jongens, gevonden te hebben. Nu is het zoeken naar een doorgang. “Oorspronke­lijk zochten we een manier om de kinderen te bevoorrade­n. Nu kijken we of deze plaats ook als een uitgang kan dienen.”

Passakorn Boonyaluck Vicegouver­neur

“Nadat hij een voorraad zuurstof had bezorgd, kwam hij op de terugweg zuurstof tekort.”

 ?? FOTO NICOLAS RAZZEL ?? De betreurde duiker Saman Kunan tijdens de reddingsac­tie in de grot.
FOTO NICOLAS RAZZEL De betreurde duiker Saman Kunan tijdens de reddingsac­tie in de grot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium