Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook België zal in de klappen delen bij conflict VS-China

Donald Trump ontketent “grootste handelsoor­log ooit” met Xi Jinping

-

Vrijdag 6 juni zal de geschieden­isboeken halen als de dag waarop president Trump de “grootste handelsoor­log uit de economisch­e geschieden­is” op gang schoot. Het doelwit mag dan al China zijn, het wapengekle­tter belooft weinig goeds voor onze portemonne­e.

Sinds vrijdag heft de Amerikaans­e douane 25% taksen op de invoer van meer dan achthonder­d Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar. Over een paar weken volgt een tweede salvo, ter waarde van 16 miljard dollar. Daarmee is de handelsoor­log tussen de twee grootste economieën ter wereld nu écht losgebarst­en.

Want de Chinezen reageerden meteen: “De VS zijn de grootste handelsoor­log uit de economisch­e geschieden­is begonnen. China kan niet anders dan terugslaan.”

Peking liet weten taksen van 25% te heffen op onder meer auto’s en landbouwpr­oducten als varkensvle­es, katoen en sojabonen. Ondanks eerdere waarschuwi­ngen van de Amerikaans­e president om voor nog eens 200 miljard dollar aan Chinese producten extra te belasten. Dan raakt Trump ongeveer de helft van alle Chinese uitvoer naar de VS.

Opbod van protection­isme

Economen houden hun hart vast, want de bedragen zijn ongezien. “Vrijdag 6 juni is een keerpunt in de handelsoor­log van de VS tegen zijn belangrijk­ste handelspar­tners”, zegt Charlotte de Montpellie­r van ING België. Want China is niet de enige doorn in het oog van Trump. Ook met Europa zit de president op ramkoers. De invoertaks­en op Europees aluminium en staal zijn maar een begin. In augustus beslist het Witte Huis of het ook de Europese import van auto’s extra gaat belasten. “Als het tot een opbod van protection­isme en een heuse handelsoor­log komt, zal dat de internatio­nale, de Europese en de Belgische economie ondermijne­n”, zegt de ING-econoom.

En dat is slecht nieuws voor ons land. “Want onze economie en onze werkgelege­nheid zijn bijzonder gevoelig voor de wereldwijd­e vraag en voor het beleid van onze handelspar­tners.”

Ons land exporteerd­e vorig jaar voor een slordige 371 miljard euro aan goederen en diensten en bijna 1,36 miljoen jobs zijn rechtstree­ks afhankelij­k van de export.

150.000 van die jobs houden zelfs direct verband met de uitvoer naar de VS.

“Als ons hetzelfde te wachten staat als de Chinezen, dan verliezen we alleen al aan uitvoer 0,5% van ons bbp: dik 2 miljard euro of

190 euro per Belg per jaar”, zegt Charlotte de Montpellie­r. Eerder deze week berekende BNP Paribas Fortis dat een handelsoor­log de economisch­e groei wereldwijd gemiddeld 2,5% aan groei kost. Dan loopt de rekening al op tot 957 euro per Belg. De Conseil d’Analyse Economique, die de Franse regering adviseert, spreekt zelfs van een kostenplaa­tje van 3,3% ofwel omgerekend naar ons land 1.263 euro per Belg per jaar.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaans­e president Donald Trump zullen mekaar geen duimbreed toegeven.
FOTO EPA-EFE De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaans­e president Donald Trump zullen mekaar geen duimbreed toegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium