Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuw bier is eerbetoon aan mijn personage Zatte Rita”

Jef De Smedt brengt serenade aan Jacky Lafon

- JO DE RUYCK

De goeie ouwe tijd van Familie was gistermidd­ag even terug in het OostVlaams­e dorpje Sint-Lievens-Esse. Jacky Lafon (71), een paar jaar geleden nog Zatte Rita in de populaire VTM-soap, kreeg er een serenade toegezonge­n door collegaFam­ilie-acteur Jef De Smedt (62).

De ode ging gepaard met een applaus van Ray Verhaeghe (92) en Annie Geeraerts (91). Jacky snotterde haar zakdoek vol van ontroering. Met recht en reden, want het is niet elke actrice gegeven een bier naar haar populairst­e personage vernoemd te krijgen. De Zatte Rita – blond of bruin, al naargelang uw voorkeur – werd boven de doopvont geklonken, eerst in Brouwerij Van den Bossche, daarna in een nabijgeleg­en afspanning. Daar werd Lafon getrakteer­d op een verrassing­sact van Jef De Smedt. Verkleed als pater, “ontslagen uit de abdij van West-Vleteren”, zong De Smedt voor Lafon het speciaal voor de Zatte Rita-presentati­e gemaakte liedje Drink, drink, broederke drink.

“Het idee voor het bier komt van Kusttheate­r Colisée, waar ik al vijf jaar een zomerrevue opvoer”, zegt Lafon. “Zij wilden de Zatte Rita lanceren als eerbetoon aan mijn personage en ter gelegenhei­d van mijn nieuwe show. Toen ik in 2018 geen revue wilde maken, viel hun plan in duigen. Maar je kent mij, ik heb me laten overhalen en dus breng ik toch weer een show, Cruise Nostalgie.” Dus kon ook de brouwer aan de slag. “Enkele collega’s waarschuwd­en me dat ik me hiermee belachelij­k zou maken, maar ik zie niet in waarom. Ik beschouw dit als een hele eer. En al ben ik geen echte bierdrinke­r, ik ga leren van mijn Zatte Rita te genieten.” Genieten deed Jacky Lafon alvast van het weerzien van haar Familie-collega’s. “Jef heb ik sinds het einde van de opnamen, bijna drie jaar geleden, niet meer teruggezie­n. Ik mis ik Familie nog altijd, vooral de mensen met wie het jarenlang zo fijn samenwerke­n was. Of haar personage nog kans maakt op een terugkeer? “Ik wil wel, maar dat is niet mijn beslissing.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Jacky Lafon, Jef De Smedt, Annie Geeraerts en Ray Verhaeghe.
FOTO CARLO COPPEJANS Jacky Lafon, Jef De Smedt, Annie Geeraerts en Ray Verhaeghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium