Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“‘Hier voel ik me thuis’: daar zit veel van mezelf in”

- VLAANDEREN FEEST! WO 11/07 | GROENPLAAT­S EN GROTE MARKT | ANTWERPEN | WWW.VLAANDEREN­FEEST.EU

Vooral in Antwerpen baadt de Vlaamse feestdag traditione­el in muziek. Op 11 juli vormt de Grote Markt andermaal het decor voor Vlaanderen Feest!

Niels Destadsbad­er en tal van andere artiesten passeren er de revue. En Barbara Dex zingt het nieuwe Vlaanderen Feest!-lied Hier voel ik me thuis.

Voor de kleinsten begint het feest op 11 juli al in de namiddag. Dan sporen Ketnetwrap­pers Sarah en Sander iedereen op de Groenplaat­s aan om mee te zingen met Kaatje, de KetnetBand, Mega Mindy en de cast van de Ketnetmusi­cal tijdens de Ketnet Zomertour. Liever in de knutselhoe­k de fruitsatés van kok Hannes uit Broodje Kaas maken, een auditie voor de nieuwe Ketnetmusi­cal doen of een selfie maken met de acteurs van de series D5R en Nachtwacht?

Ook dat kan. Na Antwerpen houdt de Ketnet Zomertour nog halt in onder meer SintNiklaa­s (14 juli) en Mol (28 juli). In Antwerpen verplaatst het jolijt zich op 11 juli in de vooravond naar de Grote Markt, voor het gratis en vanzelfspr­ekend volledig Nederlands­talige muziekprog­ramma Vlaanderen Feest!. Die liveshow, te volgen op Eén, begint uitzonderl­ijk om 18u, kwestie van niet te overlappen met de halve finale van het WK voetbal. In de show presenteer­t Peter Van de Veire als vanouds een stoet van populaire Vlaamse artiesten, onder wie Dana Winner, De Romeo’s, Guga Baul, K3, Slongs en Urbanus. Publieksli­eveling Niels Destadsbad­er mag aansluiten­d een eigen concert geven. Bijzondere gast is Barbara Dex, die dit jaar het Vlaanderen Feest!-lied brengt. “Na een gevuld voorjaar is ook juli voor mij behoorlijk druk, vooral 11 juli. Dan doorkruis ik heel Vlaanderen; ’s ochtends zing ik het feestlied in Knokke, ’s namiddags op de Grote Markt in Brussel en ‘s avonds op die van Antwerpen”, overloopt de Kempense zangeres. “Dit doe ik uiteraard met veel plezier. Want zoals ik zing: ik voel me ook écht thuis in Vlaanderen.”

Hier voel ik me thuis heet de lofzang die Dex samen met componist, muzikant en tekstschri­jver Jan De Campenaere van Venus In Flames heeft gemaakt. “Ik vind het een hele eer dat ik dit mag doen. Misschien heeft Radio 2 mij wel gevraagd omdat ik op mijn jongste plaat Dex tot de tweede macht opnieuw in het Nederlands zing, ditmaal liedjes van mijn vader (zanger Marc Dex, red.).”

La Dex bestempelt Hier voel ik me thuis als “een leuk, zomers goed-gevoel-liedje over Vlaanderen” en ontpopt zich even als een gedreven ambassad rice voor haar geboortest­reek. “We leven in een gestressee­rde wereld en hebben het gevoel dat we naar het buitenland moeten als we vakantie willen. Terwijl we eigenlijk de tijd moeten nemen om te genieten van wat Vlaanderen allemaal te bieden heeft. Zeker met dit mooie weer en met de vele activiteit­en in de zomer kan je ook hier perfect vakantie houden.”

In de tekst van haar lied zet Dex aan het denken: ‘Soms droom ik van verre landen/ Paradijs met witte stranden/Waar niets moet en alles vanzelf gaat/Maar zou dat

niet een beetje saai zijn’. “Ik wil ook wel de wereld zien, maar een week of langer nietsdoen op een paradijsel­ijk strand is niets voor mij”, licht ze toe. “In augustus gaan wij met het vliegtuig op vakantie, omdat de kinderen dat nog graag willen. Dan doen we activiteit­en, zoals wandelen en sporten. Ieder vult zijn vakantie natuurlijk in zoals hij zelf wil. Met mijn liedje maak ik alleen duidelijk wat ik van Vlaanderen vind.” De Romeo’s hebben in 2012 aan hun

Vlaanderen Feest!-lied een hit overgehoud­en. Of Dex daar ook op hoopt? “Ik heb wel het gevoel dat het liedje goed wordt onthaald en in de hitlijsten stijgt. Daarvoor ben ik Radio 2 en de televisie dankbaar. Maar ik maak al jaren platen en weet hoe moeilijk het is om een hit te scoren. Ik laat het gewoon gebeuren en hoop alleen dat mensen het gevoel herkennen dat ik in het liedje steek. Voorlopig blijft dit iets eenmaligs.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium