Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uniform reglement: hardere aanpak overlast en vandalisme

Uniforme regelgevin­g maakt het makkelijke­r om overlast en vandalisme aan te pakken

- FILIP SPOELDERS

Na een lange administra­tieve voorbereid­ing hebben alle gemeenten van de politiezon­e Hekla voortaan hetzelfde politiereg­lement. In dit nieuwe reglement wordt er harder ingezet op de strijd tegen openbare overlast en vandalisme.

de hardere strijd tegen overlast en vandalisme moet het Uniform Politiereg­lement (UPR) ervoor zorgen dat de inwoners van de politiezon­e Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) een duidelijk beeld hebben

over wat wel en niet mag over de gemeentegr­enzen heen. “Het is de eerste keer dat er zo’n uniform reglement in onze zone is. Ook de GAS-wet zit er mee in”, zegt Edegems burgemeest­er Koen Metsu als voorzitter van de politieraa­d. Het UPR schenkt meer aandacht aan openbare overlast en vandalisme. “Het is niet dat onze gemeenten meer hinder hebben van overlast en vandalisme. Maar algemene overlast bestrijden staat in de top drie van ons zonaal veiligheid­splan. Zaken zoals zwerfvuil of graffiti zorgen voor wrevel

bij de mensen.”

Een strenge aanpak van onder andere geluidsove­rlast, sluikstort­en, wildplakke­n, nachtlawaa­i, wildplasse­n en foutparkee­rders moeten van de politiezon­e een veiligere plek maken om te wonen.

Nieuw is dat inbreuken op het reglement nu door zowel de politie als de GAS-ambtenaren uit de gemeenten worden vastgestel­d. Het UPR staat ook in voor minderjari­gen. Vanaf zestien jaar kunnen zij beboet worden, maar er werd ook voor een bemiddeNaa­st lingsproce­dure gezorgd. Foutparkee­rders of bestuurder­s die de weg blokkeren door dubbel te parkeren, worden ook gewaarschu­wd of beboet door de GASambtena­ren.

Met de invoering van het nieuwe politiereg­lement steeg het boetebedra­g. Boetes voor overlast bedragen nu maximaal 350 euro, waar het tot voor kort 250 euro was, en maximaal 175 euro voor minderjari­gen. Dit tarief was voor het UPR 125 euro.

 ?? FOTO RR ?? Het kantoor van de politiezon­e Hekla in de Prins Boudewijnl­aan in Edegem.
FOTO RR Het kantoor van de politiezon­e Hekla in de Prins Boudewijnl­aan in Edegem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium