Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heists gehuchtje Zonderscho­t plots zes keer groter

- BERT PROVOOST

Niet alleen in de steden, ook in zowat elk dorpje keken mensen gisteren samen naar het voetbal. Het strafste dorp is allicht het Heistse gehuchtje Zonderscho­t, waar het aantal mensen op het grondgebie­d gisteren even maal zes ging. En ook hier: feest!

Het piepkleine gehuchtje Zonderscho­t in Heist-op-den-Berg telt op een gewone dag maar vijfhonder­d zielen. Gisterenav­ond troepte er een recordaant­al van ongeveer drieduizen­d enthousias­te supporters samen om de wedstrijd op een groot scherm van 28 vierkante meter te bekijken.. Het grasveld naast de Chiroterre­inen kleurde helemaal zwart-geel-rood.

“We hebben hier bij elke wedstrijd veel volk. Maar dit was ongezien. We hebben ongeveer vijfhonder­d bakken bier leeggemaak­t en de sfeer was top”, zegt Steven Heremans van de organisati­e. “We zijn er vier jaar geleden mee begonnen tijdens het WK, met pintjes die maar 1 euro kostten. Ondertusse­n sloeg de prijs van de drankjes op naar 1,5 euro, maar het volk blijft wel komen en met deze historisch­e match hebben we weer het bezoekersr­ecord gebroken. Ik denk dat ongeveer driekwart van de inwoners van Zonderscho­t hier de match heeft gevolgd. En de rest kon het wedstrijdv­erloop waarschijn­lijk afleiden van het gejuich, want Zonderscho­t is maar een paar straten groot. Met de opbrengst bekostigen we voor een belangrijk deel mee de nieuwbouw voor de plaatselij­ke Chiro”, zegt Foppe Canna- erts van de organisere­nde supporters­club De Baar.

Snel werd duidelijk dat het een champagnea­vond zou worden. “Hoe langer het duurde, hoe minder goed ze speelden, maar dat werd goedgemaak­t door de spanning. Hier is geschieden­is geschreven en wij waren erbij”, kirren de 14-jarige Chiromeisj­es Febe, Lena en Marjolijne.

“Ik volg het voetbal normaal niet. Maar nu heb ik tranen in mijn ogen. Wat een prestatie en wat een sfeer … Ik vergeet deze dag nooit”, zegt Booischott­enaar Frank Geens.

“Ik had de 2-1 voorspeld”, lacht Maxine Michiels, dochter van het Heistse icoon Paul Michiels.. “En ik voorspel ook dat we wereldkamp­ioen worden. We moeten niemand vrezen. Maar eerst gaan we goed feesten. Heel Heist is op deze plek verbonden. Wij moeten niet naar Antwerpen gaan, in ons kleine Zonderscho­t is het feest bijna even groot. Zalig toch?”

Maxine Michiels

Dochter van Paul “Wij moeten niet naar Antwerpen gaan, hier in Zonderscho­t is het feest bijna even groot. Zalig toch?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium