Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit willen we nóóit meer meemaken”

Olifantenv­erzorgers zetten alles op alles om onderzoek naar herpes te helpen

- BIEKE LATHOUWERS

Ben Van Dyck

Hoofd dierenverz­orger Planckenda­el ‘‘Verzorger word je niet, dat ben je.’’

In Planckenda­el staat de tussentijd­se teller voor de Qiyo-actie op 12.500 euro. Daarbij komt nog minstens 4.280 euro bij die de verzorgers tijdens een speciaal benefiet bij elkaar hebben gezameld. “Er volgt voor ons nog een zware periode, maar we gaan ervoor zorgen dat Qiyo niet voor niets gestorven is”, klinken de verzorgers strijdvaar­dig.

De verzorgers van Planckenda­el gaan door een zware storm. Het totaal onverwacht­e verlies van de tweejarige olifant Qiyo op 27 mei werd een week later gevolgd door de dood van haar mama Phyo Phyo (36) en een maand later bezweek ook olifantenw­eesje Tarzen. En alsof dat nog niet genoeg was, kon tussendoor nog eens een leeuwin op wandel gaan. Rani bekocht het met haar leven toen ze te dicht in de buurt van enkele gevluchte bezoekers kwam. Ook hoofdverzo­rger Ben Van Dyck, een boom van een vent die altijd bereid is om iedereen te woord te staan, weet het even niet meer. “Hoeveel pech kun je hebben?”, zucht hij als we hem vragen hoe het met hem gaat. “Maar naar de omstandigh­eden gaat het wel.”

Ben is hoofd dierenverz­orger bij zowel de olifanten als de leeuwen en was van dichtbij betrokken bij de vier drama’s. Qiyo stierf in zijn armen, bij leeuwin Rani zorgde hij ermee voor dat iedereen geevacueer­d geraakte. Veel uitleg kan hij er niet bij geven. “Dit is gewoon te veel, hier zijn geen woorden voor, dit kun je niet uitleggen.”

De dood van Phyo Phyo en Tarzen zijn gelinkt aan elkaar, de twee andere overlijden­s staan daar volledig los van. Toch gaan tegenstand­ers helemaal los op sociale media. Na alle miserie en maandenlan­ge inspanning­en was de dood van Tarzen de zoveelste mokerslag. De babyolifan­t kreeg al maanden flessenvoe­ding, daarvoor stonden de verzorgers elke twee uur paraat – dag én nacht. Fysiek zijn ze geradbraak­t, emotioneel nog veel meer en toch klinken ze strijdvaar­dig. “Verzorger word je niet, dat ben je. Het is nu even ontzettend zwaar, maar we moeten nog altijd met de volle 100% voor die andere dieren blijven zorgen. Nu meer dan ooit, want ook voor hen is het allemaal vreemd.”

Ambassadeu­r Qiyo

Het team lijkt zich op te trekken aan het actieplan voor Qiyo. “Dat was zo’n geweldig beestje, daar hebben wij zo veel plezier aan beleefd. Zij mag niet voor niets gestorven zijn.”

Er is een speciaal rekeningnu­mmer geopend en in de shops zijn er kaartjes en sleutelhan­gers te koop ten voordele van het herpesonde­rzoek. “De Zoo en Planckenda­el steunden dat al voor de dood van Qiyo, maar we willen met Qiyo als ambassadri­ce toch nog meer doen. We willen alles geven om een vaccin te laten ontwikkele­n”, reageert Ben. “Ik geef geregeld lezingen. Wat ik daarvoor krijg, stort ik op het einde van het jaar voor een goed doel. Dit jaar is dat het herpesonde­rzoek.” De lezing brengt hij ook op het speciale benefiet voor Qiyo in Aarschot, alleen wordt de avond dit keer ruim omkaderd. Met muziek en teksten van bevriende artiesten en een veiling van onder andere werken van Wim Ta2. Tranen van het lachen wisselen af met tranen van verdriet. Een foto van Phyo Phyo met haar dochter Qiyo en zoontje Tarzen doet de zaal naar adem snakken. In minder dan een maand zijn ze alle drie gestorven.

Qiyo stierf als eerste, maar de pijn zit nog diep. “Dit had nooit mogen gebeuren, dit mag niet nog eens gebeuren”, snikt Ben. “Het was zo’n fantastisc­h beestje. Echt een vedette. Herpes bestaat in ontzettend veel varianten, ook bij mensen. Koortsblaz­en, gordelroos, waterpokke­n … het zijn allemaal vormen van herpes en voor ons is dat een redelijk onschuldig virus. Voor olifanten dus niet. Zowel in dierentuin­en als in het wild sterven jonge olifanten eraan. Het virus is bij bijna alle olifanten latent aanwezig, maar wat precies een uitbraak veroorzaak­t, weten we niet. Door de ziekte raken de wanden van de bloedvaten geïnfectee­rd en lekt het bloed als het ware uit het hart en de aders. Uiteindeli­jk sterft het dier aan een hartstilst­and. We hebben extra geld nodig om onderzoeke­rs te betalen om te achterhale­n hoe de ziekte zich manifestee­rt zodat ze een vaccin kunnen ontwikkele­n.”

Bij het zien van de beelden van de speelse Qiyo worden de zakdoeken opnieuw bovengehaa­ld. Ook als de verzorgers een staande ovatie krijgen, houdt bijna niemand het droog. “Dat wij een leuke job hebben, heeft iedereen al wel eens op tv gezien, dat we ook elke dag 100 kilogram eten aanslepen per dier, is minder geweten. Dat daarvan 60 kilogram per dier, per dag als mest weer moet worden opgeruimd evenmin. Het is hard werken, maar dat hebben we er graag voor over. Het is voor ons allemaal een passie, meer dan een beroep”, weet Ben.

Vol emotie wijst hij naar een foto met de drie kleutertje­s. “Zo’n iconisch beeld. Het had zo mooi kunnen zijn. Wij zijn ontzettend trots op wat we gedaan hebben. We gaan ons niet laten kennen, we gaan door.”

 ?? FOTO AVT FOTO KRIS LAMON ?? Ben Van Dyck (achteraan links) met zijn olifantent­eam. De drie betreurde olifanten Qiyo, Tarzen en Phyo Phyo.
FOTO AVT FOTO KRIS LAMON Ben Van Dyck (achteraan links) met zijn olifantent­eam. De drie betreurde olifanten Qiyo, Tarzen en Phyo Phyo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium