Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30 graden en toch lijken we zo verkouden als iets

Droogte heeft ook zijn invloed op onze gezondheid

- CHRIS SNICK

Het is hoogzomer en toch lopen veel mensen dezer dagen te hoesten en te snotteren alsof het putje winter is. Sommigen liggen zelfs half uitgeteld in de zetel. En dat hebben we volgens huisarts Steven Haesaert te danken aan de droogte. “Niet enkel je gazon zou deugd hebben van wat regen, ook je gezondheid.”

Op het werk, in de supermarkt of op terras hoor je het zo. Er zijn best wel wat mensen die de zakdoek moeten bovenhalen of hoesten dat het een lieve lust is. En ga je kijken op Twitter en co., dan lees je ook al snel dat er veel zieken zijn: “snotverkou­den”, “loop al heel de dag te hoesten”, “blaffen”, “rokershoes­t is hier niets bij”, “griep”, “keelontste­king” ... Het woord griep mogen we volgens viroloog Marc Van Ranst wel schrappen. “Dat is het zeker niet”, zegt hij. “Er doet niets de ronde.”

Slap gevoel

Wat het dan wel is? “Veel mensen hebben last van zogenaamde hyperreact­iviteit, waardoor je vaak moet hoesten en met slijmen zit”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen. “Dat is voor de duidelijkh­eid geen verkoudhei­d. Een verkoudhei­d is namelijk een infectie, meestal veroorzaak­t door een virus, soms een bacterie en zelden een schimmel. Nu gaat het om onze slijmvliez­en die reageren op het vele stof dat door het droge weer in de lucht zit. Dat stof zet zich op de slijmvliez­en, die als reactie slijm produceren. Omdat die slijmvliez­en zowel in de neus als keel zitten, begin je te snotteren en heb je ook vaak last van een ambetante kriebelhoe­st. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde pollen of vaak de airco opzetten, kunnen er nog iets meer last van hebben. Want de airco blaast droge lucht die de slijmvliez­en dan weer wat uitdroogt.” Ook op de afdeling geriatrie van het Jessazieke­nhuis in Hasselt merken ze trouwens de invloed van het warme, droge weer. Daar is het aantal opnames met 10% gestegen tegenover vorige maand. Veel van de opgenomen ouderen kampen met een longontste­king, volgens artsen omdat ze ’s nachts met de ramen open sliepen, of overdag in de tocht zaten om het warme weer draaglijke­r te maken.

Enkele weken last

Dat mensen klagen over een grieperig gevoel, is volgens Haesaert niet abnormaal. “Ons lichaam functionee­rt bij dit droge weer niet naar behoren, dus doet het moeite om daartegen te vechten. Wat energie kost, en daardoor voel je je wat slapper. Daarnaast kun je door het hoesten ook minder goed slapen, wat je vroeg of laat ook begint te voelen.”

Een echte stormloop is het wel niet bij de dokter. “Omdat je er meestal niet danig ziek van bent dat je niet meer kan functioner­en. En ook omdat je er weinig tegen kan doen”, zegt Haesaert. “Een pilletje of siroopje zal niet helpen. Uitzieken, er zit niets anders op. En dat kan gerust één of meerdere weken duren. Of wachten op ander weer, dat zou ook al helpen.” Voor wie voorlopig nog niks gewaar wordt, toch nog een opsteker: “Besmetteli­jk zijn die loopneus en kriebelhoe­st evenwel niet.”

Steven Haesaert Huisarts

‘‘Niet enkel je gazon zou deugd hebben van wat regen, ook je gezondheid.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ondanks de verzengend­e hitte zijn veel mensen verkouden.
FOTO PHOTO NEWS Ondanks de verzengend­e hitte zijn veel mensen verkouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium