Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arenawijk in 2020 op de schop

Sociale woningen van architect Renaat Braem worden gesloopt of gerenoveer­d

- PATRICK VAN DE PERRE

De Arenawijk in Deurne gaat er totaal anders uitzien. Een aantal van de huidige sociale woningen wordt gesloopt. Andere woningen worden grondig gerenoveer­d. Verder zal de wijk groener worden.

“Veel van de woningen in de wijk hebben te lijden onder betonrot en andere ouderdomsv­erschijnse­len. In sommige gevallen is renovatie nog mogelijk. Maar er zijn delen van de wijk waar sloop de enige optie is”, zegt de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het schepencol­lege keurde vrijdag een plan van aanpak goed voor de Arenawijk. Een aantal sociale woningen van architect Renaat Braem gaat zeker tegen de vlakte. Andere woningen van diezelfde architect worden gerenoveer­d. “Het gaat om meer waardevoll­e architectu­ur. Die willen we dus behouden. Ook al ben ik geen fan van Renaat Braem. Hij is een voorbeeld van de ontmenseli­jkende socialisti­sche architectu­ur van de vorige eeuw”, aldus De Wever.

Sporthal blijft

In de wijk wonen 480 gezinnen in een sociale woning. “Er verdwijnen geen sociale woningen. Na de herinricht­ing zullen er nog evenveel zijn”, zegt schepen van Sociale Zaken en voorzitter van de huisvestin­gsmaatscha­ppij, Fons Duchateau (N-VA).

Dat het zwembad in de wijk verdwijnt, is al langer bekend. In de plaats komt er een nieuw zwembad in de Ruggeveldl­aan in Deurne. De sporthal in het midden van de wijk blijft wel behouden.

“Het Groen Kwartier in de Lange Leemstraat in Antwerpen dient als inspiratie. We gaan enkele pleinen in de wijk parkeervri­j maken. In de toekomst zal parkeren in deze buurt inpandig gebeuren. Daardoor komt er op de pleintjes ruimte voor groen en wandelaars”, zegt Bart De Wever. In de Arenawijk zijn de bewoners van de sociale woningen geïnformee­rd over de plannen. “Dit is de onderzoeks­fase. We willen alle huurders vanaf dag één bij dit project betrekken. Alle huurders zullen anderhalf jaar voor de renovatie of de sloop begint op de hoogte gebracht worden. Deze mensen krijgen dan de kans om tijdelijk te verhuizen of definitief naar een andere woning te gaan”, zegt Duchateau.

De herinricht­ing van de Arenawijk begint ten vroegste in 2020 en zal meerdere jaren duren.

 ?? FOTO'S ROBBIE DEPUYDT ?? De Arenawijk in Deurne: sommige woningen worden gesloopt, andere worden gerenoveer­d.
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT De Arenawijk in Deurne: sommige woningen worden gesloopt, andere worden gerenoveer­d.
 ??  ?? Betonrot.
Betonrot.
 ??  ?? Afbladdere­nde verf.
Afbladdere­nde verf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium