Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De festivalzo­mer van… Chris Dusauchoit

- (gj) www.cactusfest­ival.be

Waar? Op het Cactusfest­ival in Brugge, dat komend weekend uitpakt met Buffalo Tom, Lamb en Triggerfin­ger (13/07), Sampha, Charlotte Gainsbourg, Arsenal en Emeli Sandé (14/07) en Goldfrapp, Slowdive, Mogwai en Nils Frahm (15/07). Wat? Presentato­r. “Dit weekend hou ik elk jaar vrij, ook omdat het een mogelijkhe­id is om nog eens drie dagen aan een stuk in mijn geboortest­ad te slapen en er oude bekenden tegen te komen. Inmiddels woon ik al lang in het Hageland. Het Cactusfest­ival is voor mij als Bruggeling een thuismatch. Ik heb de allereerst­e editie nog meegemaakt, met een klein podium op bierbakken bij het Cactus-café op het Sint-Amandsplei­n. Groot is het festival nu nog steeds niet. De omgeving en de gemoedelij­ke sfeer van het Minnewater­park maken het wel bijzonder. Toen ik nog voor Studio Brussel werkte, had Rock Werchter al zeventien verschille­nde backstageb­andjes en pasjes. Op Cactus is er alleen een frontstage en een backstage. Daar blijft het overzichte­lijk en gemoedelij­k. Aangenaam vind ik ook de gedurfde programmer­ing. Telkens moet ik er wel enkele namen aankondige­n waarvan ik nog nooit had gehoord. Nu kijk ik enorm uit naar twee powertrio’s, Buffalo Tom en Triggerfin­ger, maar mogelijk zie ik nog andere groepen die mij verrassen. Want ik sta daar ook als muzieklief­hebber. Dat ik dit als presentato­r mag doen, vind ik ook fijn omdat ik zo tevens een beetje van de machinerie achter de schermen kan meemaken.”

Type festivalga­nger? “Ik ben niet iemand die supervoorb­ereid naar festivals trekt. Als ik ga, laat ik alles over me heen komen. Maar eigenlijk bezoek ik al jaren geen festivals meer. Ik heb het zelf verpest door er te lang te werken. Voor Studio Brussel was ik in de tijd van Jan Hautekiet en Mark Coenen – de pioniersda­gen van festivalve­rslaggevin­g – van ‘s morgens tot ‘s avonds in de weer met interviews en live-interventi­es. Omdat ik dat zo vaak heb gedaan, is het sindsdien bijna onmogelijk om op festivals nog de toerist uit te hangen. De laatste keer dat ik naar Rock Werchter ging, wou ik alleen Amy Winehouse zien. Toen die ook nog eens zo zat als een kanon bleek, voelde ik me toch een beetje bedrogen.”

Houdt volstrekt niet van… “Herkend worden. Als er één plaats is waar je met een bekende kop niet moet zijn, is het de omgeving van de biertent op een festival. Ik wil niet klagen over bekendheid, maar er zijn fijnere plaatsen om rond te hangen.”

Neemt altijd mee… “Een portefeuil­le, een petje tegen de zon en twee goeie benen. Meer heb je op een festival niet nodig.”

Wil deze zomer ook nog naar… “Niks speciaals. Ik heb een dochter van 23 en vind dat die haar vader niet op een festival moet tegenkomen. Daarover is zij het met mij eens, denk ik.”

 ?? FOTO CACTUS ??
FOTO CACTUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium