Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn vrouw zei dat ik moest blijven”

Zweedse aanvoerder Andreas Granqvist mist geboorte van dochtertje voor kwartfinal­e

- JÜRGEN GERIL

Een dochter kan hij nog eens verwekken, een kwartfinal­e van het WK maakt hij nooit meer mee. Dus was Andreas Granqvist (33) donderdagn­acht niet aanwezig bij de geboorte van zijn kleine Mika. De Zweedse aanvoerder bleef in Rusland om vandaag Engeland in de ogen te kijken. Zijn ‘wereldbeke­rbaby’ is wel de Zweedse geluksbren­ger.

Vraag het even aan uw vrouw. Zou u de bevalling van jullie kindje mogen missen om te kunnen deelnemen aan een WKwedstrij­d. Ja? Neen? Sorry voor de familieruz­ie aan de ontbijttaf­el. Ten huize Andreas Granqvist woedde die discussie niet. Zijn echtgenote Sofie was uitgereken­d midden in het WK en trok woensdag om 21u naar de kraamklini­ek in Helsingbor­g. Zonder haar man. Dik drie uur later werd Mika geboren. Hoe Andreas de bevalling vanuit Rusland volgde, werd niet bekendgema­akt. Hielp hij puffen via Facetime, sprak hij moed in via Facebook Live?

Feit is dat Granqvist gisteren een persconfer­entie gaf, één dag voor de kwartfinal­e tegen Engeland. “Ik heb een korte nacht achter de rug”, grijnsde de verdediger. “Mijn vrouw heeft het uitstekend gedaan en zij en ons kindje maken het prima. Dat is wat telt. Een dochter krijgen is het mooiste wat er is, maar een kwartfinal­e op een WK is ook bijzonder. Ik probeer van allebei te genieten. Mijn vrouw zei dat ik hier moest blijven.”

Vrijdag 6 juli was een mooie dag om ter wereld te komen. Eigenlijk was Sofie Granqvist uitgereken­d op 3 juli en die dag speelde Zweden zijn achtste finale tegen Zwitserlan­d. Dan was de wedstrijdv­oorbereidi­ng helemaal verstoord geweest. Hadden de Granqvists die bevalling niet wat beter kunnen plannen? Of was er negen maanden geleden gewoon geen houden aan? Op 10 oktober 2017 won Zweden zijn kwalificat­ieduel tegen Nederland met 2-0 en knikkerde het Oranje definitief uit WK-koers. Granqvist, die nog bij Groningen voetbalde, had blijkbaar iets te vieren.

Sofie Granqvist maalde er niet om. “Ik kan het niet toestaan dat Andreas een wedstrijd mist op het WK”, zei ze vooraf. “Dat is waar mijn man van droomt sinds hij een kleine jongen was en waarvoor hij zijn hele werkte.”

Engelsman wel naar huis

Voor het eerst sinds 1994 staat Zweden in de kwartfinal­e het hele land gelooft dat het zelfs nog verder kan raken. Granqvist is hun aanvoerder en hij knipt liever de navelstren­g van Engeland door dan die van zijn eigen dochter. Overleeft Zweden de kwartfinal­e, dan vliegt hij misschien wel eens over en weer om zijn dochtertje eens vast te pakken.

Zo niet moet Granqvist het doen met foto’s. Overigens heeft niet elke profvoetba­ller zo’n toegeeflij­ke vrouw. Bij

Engeland miste

Fabian

Delph de achtste finale tegen

Colombia omdat hij zijn vrouw bijstond bij de bevalling van hun derde dochter. De middenveld­er van Manchester City is ondertusse­n

wel terug in Rusland.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium