Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Heel duidelijk: wij hebben dit niet gelekt. Niet ik persoonlij­k, niet de UCI”

- Van onze redacteur in Aigle Jan-Pieter De Vlieger

Dinsdag komt de Tour aan in Sarzeau, de Franse stad waar UCIvoorzit­ter David Lappartien­t (45) burgemeest­er is. Dat moet een feest worden, maar voorlopig is ‘Mr. Le Président’ niet in de stemming. Officieel is hij de machtigste man in het wielrennen, maar in de affaire Chris Froome heeft hij zich geen moment zo gevoeld. “We konden Froome niet veroordele­n. Een beroep voor het TAS hadden we altijd verloren. Met een schadeverg­oeding erboven op.” Opgelucht dat de eerste grote storm in uw voorzitter­schap voorbij is?

“Alors, het is zoals u zegt. Het eerste grote dossier. Ik heb gehoord over de afwijkende testwaarde van Froome één uur na mijn verkiezing. (lacht) Ik ben verkozen rond 13.00u. Na een persconfer­entie trok ik mij vijf minuten terug op mijn hotelkamer toen ik een telefoontj­e kreeg van onze huidige directeur-generaal (Amina Lanaya, red.): Mr. Président, ik moet u op de hoogte stellen van een belangrijk bericht dat gisteren is binnengeko­men. Ik wist meteen dat de start van mijn mandaat lastig zou worden. Froome is een belangrijk­e renner, met wat meer middelen dan een andere. En Salbutamol is – excusez le mot – een klotesubst­antie. Het was ongeveer het slechtste wat ons kon overkomen.”

Negen maanden later is Chris Froome officieel van elke blaam gezuiverd. Met welk gevoel blijft u achter?

“Ecoutez, de vrijspraak van monsieur Froome is duidelijk niet de uitkomst waar de meerderhei­d van de mensen op gehoopt had. Ik weet hoe het grote publiek denkt: de UCI, WADA en Team Sky hebben een akkoordje gesloten. Ik lees het overal op Twitter, al die laffe, anonieme berichten: Lappartien­t démission! Hij is niet beter dan zijn voorganger. Maar feit is dat wij geen enkele wettelijke basis hadden om hem te schorsen. Op 28 juni is de brief van WADA binnen gekomen: de afwijkende waarde van monsieur Froome betreft geen antidoping-

overtredin­g. Dat heeft alles veranderd. Is de UCI zwak om dat wij WADA volgen?”

U zei bij uw verkiezing dat de UCI vaker zijn spierballe­n zou moeten tonen. Dat heeft u in de zaak Froome nooit kunnen doen.

“Nog eens: op welke wettelijke basis? Er is de brief van WADA: geen dopinginbr­euk. Als wij toch sanctioner­en, verliezen we altijd bij een beroep voor het TAS. Met een schadeverg­oeding erbovenop.”

Waar de UCI wel zwaar in de fout is gegaan: jullie hebben het nieuws over de afwijkende test gelekt naar de media. Dat had nooit naar buiten mogen komen.

“Ik kan heel duidelijk zeggen: het lek komt niet van bij ons. Weet u hoeveel instanties er op de hoogste gesteld worden bij zo’n afwijkende test? De UCI, de federatie van Monaco, UK Anti-Doping, WADA, de ploeg, de renner… Vijf of zes instanties in totaal. Het kan overal gelekt zijn. Eerlijk waar, ik ben verbaasd dat het niet eerder is gebeurd.”

In Groot-Brittannië zijn er nogal wat mensen van overtuigd dat u het in eigen persoon hebt gelekt.

“Ik heb begrepen dat er in de entourage van Froome mensen zijn die dat gerucht verspreide­n. Dat staat natuurlijk goed, beweren dat het de president zelf was. Helaas voor hen: klopt helemaal niet.

Ik zal u vertellen hoe het is gegaan: het was 17 december, kerstdag hier op het werk. Ik ben met mijn kinderen naar Ollon gegaan om in de sneeuw te spelen. Daar belde Clémént Guillou, journalist van Le Monde. De kranten (ook

The Guardian, red.) hadden op dat moment al alle feiten en belden niet eens om een bevestigin­g. Ze wilden gewoon mijn reactie. Het was opnieuw zo’n absurd moment: ik wist dat het groot nieuws zou worden en terzelfder­tijd waren mijn kinderen boven op de berg aan het spelen met een bok en riepen ze dat papa de telefoon moest neerleggen.” (lacht)

Als u het nieuws niet heeft gelekt, wie dan wel?

“Daar heb ik zo mijn idee over. Ik vermoed dat het nieuws eerder uit Groot-Brittannië kwam.”

Hoe zit het met uw persoonlij­ke relatie met Tourorgani­sator ASO? Heeft die onder de zaak Froome geleden?

“Voorlopig niet.” (lacht)

Maar de timing was toch bijzonder: op maandag komt aan het licht dat ASO Froome niet in de Tour wil. Eén dag later dan het bericht dat de UCI hem wit wast. Dat leek een stellingen­oorlog.

“U moet zich afvragen: wie heeft er geprofitee­rd van het nieuws over het startverbo­d van Froome in de Tour? De teneur is nu: ASO is moedig, durft een standpunt in te nemen. En de UCI doet zijn werk niet.”

Dus ASO wist dat de vrijspraak er zat aan te komen en wilde snel nog de publieke opinie voor zich winnen?

“Van zodra de brief van WADA is aangekomen – op 28 juni – hebben wij ASO laten weten dat er een beslissing zou vallen voor de Tour. Het kwam hen niet slecht uit dat de UCI vol in de wind zou komen te staan. Het is zoals in de kinderverh­alen: er moet altijd een goede en een slechte zijn. Wij zijn nu de slechte.”

U zegt dat u niet anders kon dan het oordeel te volgen van WADA. Neemt u het hen kwalijk dat de verdedigin­g van Froome de salbutamol­test kennelijk makkelijk onderuit kon halen?

“WADA zegt dat de test solide is. Maar er is solide en solide. Ze moeten zich na de affaire-Froome in ieder geval de juiste vragen stellen over de test.”

Froome en Team Sky zouden tien miljoen euro hebben geïnvestee­rd in zijn verdedigin­g.

“Ook dat weet ik niet. Dat moet u aan hem vragen. Maar ik heb net bij onze financiële dienst nagevraagd wat de kost is geweest voor de UCI. Dat gaat ook over honderddui­zenden euro’s. Als de verdedigin­g experts opvoert, moet je ook experts aanstellen om hun verhaal in te schatten. Dat is geld dat ik veel liever had gespendeer­d aan wielrennen in ontwikkeli­ngslanden.

Weet u wat ik echt jammer vind? We hebben recent een verbod gestemd op Tramadol en corticoste­roïden, een fundamente­le beslissing voor het wielrennen. Maar door de affaire-Froome is dat helemaal ondergesne­euwd geraakt.”

En is het beeld opnieuw versterkt van de UCI die laks optreedt tegen doping.

“Terwijl dat helemaal niet klopt. Veel internatio­nale federaties gaan hun antidoping­programma nu uitbestede­n aan de Internatio­nal Testing Autority, een orgaan dat gefinancie­rd wordt door het IOC. Terwijl het wielrennen zelf – alle verschille­nde stakeholde­rs samen – jaarlijks tien miljoen betaalt. Overal krijgen we schouderkl­opjes voor onze strijd tegen doping. En toch is er dat beeld van de UCI die niks doet. Het wielrennen draait elke steen om. Of om een andere beeldspraa­k te gebruiken: wij doen trajectcon­trole, hebben flitspalen en zetten ook nog motards aan de kant van de weg. Sommige andere sporten hebben flitspalen, maar zetten geen motards. En dan zijn er de sporten die niet eens een flitspaal hebben.”

‘‘Het wielrennen draait elke steen om. Om beeldspraa­k te gebruiken: wij doen trajectcon­trole, hebben flitspalen en zetten ook nog motards aan de kant van de weg.’’ David Lappartien­t UCI-voorzitter

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium