Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog snel de Brabançonn­e leren zingen”

Halve finale in het hol van de leeuw

- (wer) PATRICK VINCENT

Frankrijk blijft het favoriete vakantiela­nd van de Belgen. De historisch­e halvefinal­ewedstrijd tussen de Rode Duivels en Les Bleus geeft voor veel vakantiega­ngers een extra dimensie aan hun congé

payé.

In het dorpje Cotignac in de Var – nee, niet díé VAR – hebben vier voetballer­s van Heibos SV, een Kalmthouts­e ploeg uit vierde provincial­e, samen met hun partners en hun kinderen een vakantievi­lla gehuurd. “We zouden vorige donderdag al naar het zuiden vertrekken”, zegt Rob Wattele. “Tot we hoorden dat de Belgen op vrijdag tegen Brazilië moesten spelen en die match wilden we absoluut op de kaaien in Antwerpen zien. Toen ze zich plaatsten voor de halve finale, twijfelden we nog, maar onze vrouwen wilden onze reis niet langer uitstellen. En oké, dat ze tegen Frankrijk spelen, geeft die wedstrijd hier wel een speciaal cachet voor ons.”

Het eerste wat de mannen ter plaatse deden was een geschikt café uitzoeken in het dorp om te gaan kijken. “Bij The Garden zijn we welkom”, zegt Rob. “Ook mét onze Belgische tenues en vlaggen. Hopelijk is er een leuke onderlinge ambiance met de Fransen.”

Plaagstote­n

Dat zal wel lukken. Jules Van Geffen, die op het Antwerpse Zuid woont, heeft er ervaring mee. “We hebben elf jaar geleden net buiten Propiac, een dorp van 295 zielen in de buurt van de Mont Ventoux, een huisje gekocht. Al die tijd hadden we hier geen televisie. Tot vorige woensdag. Vrijdag hebben we samen met Franse vrienden uit het dorp naar de match tegen Brazilië gekeken. Dat gaan we voor de halve finale opnieuw doen. We plagen elkaar wel een beetje over de match, maar het blijft sportief.”

Bart Colman uit Ekeren gaat in het dorpje Barjac in de Gard op het plein kijken in een bar die al een jaar of twintig gerund wordt door Belgen. “Het hangt er vol Belgische sjaals en vlaggen en ze schenken er Belgisch bier. “De sfeer is er top, ook met de Fransen erbij.”

Bart Roofthooft uit Mol is met zijn gezin in een camper op roadtrip door Frankrijk en weet nog niet waar hij vanavond zal zijn. “We stippelen niets uit”, zegt hij. “We weten alleen dat het ergens in de Elzas zal zijn. Misschien vinden we een cafeetje, maar voor hetzelfde geld zetten we onze camper op een pleintje of langs de kant van de weg. Met onze schotelant­enne kunnen we overal kijken. Ik weet trouwens niet of het WK hard leeft bij de Fransen. Op den buiten hier zie je alleszins veel minder vlaggen dan bij ons.”

Melissa Schuring uit Hoogstrate­n weet wel zeker van wel. Ze logeert met haar ouders, haar lief en haar broer in een groot vakantiepa­rk in Grimaud aan de Azurenkust. “De matchen van de Belgen hebben we in ons huisje gezien”, zegt ze. “Telkens als we scoorden, gilden we het hele park wakker. Maar de matchen van de Fransen zenden ze uit op een groot scherm aan het golfslagba­d. Daar gaan we ook vanavond kijken. Dat zou pittig moeten worden, want ik schat dat ongeveer 30% van de gasten in het resort Belg is. Nu voel je die rivaliteit al. Bij de kinderanim­atie aan het zwembad staan alle spelletjes al in het teken van Frankrijk tegen België.”

Belgische vlag aan de tent

Ilse en Kris Mampaey uit Niel runnen nu al zeven jaar camping Le Peyral in het dorpje La Salvetat-surAgout in het Parc Natural du Haut Languedoc. “De voorbije weken was het eerste wat mensen vroegen als ze hier arriveerde­n: ‘Jullie hebben toch een televisie voor het WK?’” Ilse lacht. “Sommige gasten hangen Belgische vlaggen aan hun tent. Kris heeft zich speciaal voor dit WK wat laten gaan. Onze oude tv was kapot en hij heeft een gróót toestel gekocht.”

Op de camping zitten voornameli­jk Belgen, maar ook een aantal Fransen. “En die zijn natuurlijk ook uitgenodig­d om mee te kijken. Alles verloopt in een zeer vriendscha­ppelijke sfeer. Bij de vorige matchen van de Belgen was het ook al volle bak ambiance. Wij zorgen voor de hoedjes en de tricolore schmink.”

Luc Broos uit Brasschaat huurt met zijn familie een huis in Aubeterre-sur-Dronne, in het zuiden van de Charente. “Een van de mooiste plaatsen van Frankrijk”, zegt hij. “En superklein. Als het regent, zetten ze het binnen. Op het gemeentepl­ein hebben ze een cafeetje waar we vorige vrijdag de match van de Fransen tegen Uruguay bekeken. Daar gaan we ook naar de halve finale kijken, in onze Belgische kleuren natuurlijk, samen met een vijftigtal Fransen. De ambiance is vergelijkb­aar met die in onze cafés, maar het grote verschil is dat ze hier allemaal uit volle borst de Marseillai­se meezingen. Wij hebben ons voorgenome­n om de Brabançonn­e van buiten te leren om toch wat weerwerk te bieden.”

Melissa Schuring

Azurenkust

“Bij de kinderanim­atie aan het zwembad is het al volop Frankrijk tegen België.”

 ??  ?? en de familie zijn Brasschaat (helemaal bovenaan) Luc Broos uit in de Charente. confrontat­ie met de Fransen klaar voor de
en de familie zijn Brasschaat (helemaal bovenaan) Luc Broos uit in de Charente. confrontat­ie met de Fransen klaar voor de
 ??  ?? Rob Wattele (links, met Fellainipr­uik) met familie en spelers van Heibos in Kalmthout zitten in de Var. FOTO RR
Rob Wattele (links, met Fellainipr­uik) met familie en spelers van Heibos in Kalmthout zitten in de Var. FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Bart Roofthooft uit Mol is met Yanou en Katoo op roadtrip met de camper.
FOTO RR Bart Roofthooft uit Mol is met Yanou en Katoo op roadtrip met de camper.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium