Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mag even: toeteren Mag zeker niet: Bengaals vuur

Hoe kunnen de supporters uit hun dak gaan?

-

Als de Rode Duivels morgen winnen van Les Bleus, wacht Antwerpen een nog groter delirium dan dat van vrijdagavo­nd. Er zal allicht nóg meer worden getoeterd, gedanst, gedronken en gezongen. Hoe stelt de politie zich op? “Begripvol, want er moet kunnen worden gefeest. Maar ons begrip heeft ook zijn grenzen”, klinkt het.

Het was een waar volksfeest in Antwerpen nadat onze Rode Duivels Neymar en co. naar huis hadden geknikkerd. Er werd gezongen en gedanst, auto’s reden claxonnere­nd door de straten. Op de Dageraadpl­aats werd Bengaals vuur afgestoken. Er werd gedronken en er werd hier en daar jammer genoeg ook gevochten.

Wat doet de Antwerpse politie vanavond, wanneer het feest nog uitbundige­r belooft te worden?

Waarschijn­lijk worden er niet meer middelen ingezet dan tijdens de wedstrijd tegen Brazilië. De politie was aanwezig op plaatsen waar veel volk bijeenkomt, zoals aan het Hyundai Fan Village op de Scheldekaa­ien, in Park Spoor Noord en aan de Dageraadpl­aats. De veiligheid op het terrein is echter de verantwoor­delijkheid van de organisati­e zelf.

Géén vuurwerk

Als de Belgen opnieuw winnen, dan zal de Antwerpse politie zich begripvol opstellen voor wie feest wil vieren. Toeteren met de auto zal oogluikend worden toegestaan. “Waar we wél streng op gaan toekijken, is het respectere­n van het verkeersre­glement”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns van de lokale politie. “Door het rood licht rijden of het verkeer belemmeren, heeft een grote invloed op de verkeersve­iligheid en dat kunnen we niet tolereren. Wat het toeteren betreft: er is een verschil tussen de overwinnin­g vieren en voor overlast zorgen. Vlak na de match zullen we het dogen, maar op een gegeven moment is het genoeg geweest.”

Is wél uit den boze: Bengaals vuur en alle andere vormen van vuurwerk. “Wie daarmee betrapt wordt, wordt bestuurlij­k aangehoude­n”, aldus Bruyns. “Hetzelfde geldt voor vechtparti­jen. Het grootste deel van de bestuurlij­ke aanhouding­en die we vrijdagavo­nd hebben verricht, draaide daarrond. We hebben ook meldingen gekregen van mensen die voorwerpen naar de trams gooiden. Nogmaals: we hebben begrip voor iedereen die wil vieren, maar de veiligheid moet gegarandee­rd blijven. Veel hangt af van de context.”

De politie zal bijvoorbee­ld ook ingrijpen voor

openbare dronkensch­ap wanneer iemand zichzelf of anderen in gevaar dreigt te brengen, of wanneer hij of zij voor overlast zorgt.

Turnhout: “Weinig problemen”

Rudy Remijsen, woordvoerd­er politie regio Turnhout: “Als onze agenten toeterende auto’s met supporters tegenkomen, zullen ze er wel iets van zeggen, maar we hebben er hier geen last van. In Turnhout is het niet simpel om tijdens de wedstrijde­n naar de Grote Markt te rijden. De Herentalss­traat is afgesloten en het verkeer kan alleen via de Otterstraa­t rijden. Bengaals vuur is niet toegelaten. Vlaggen met flexibele buizen mogen, maar harde vlaggensto­kken niet. Glas en blik worden ook geweerd. In Turnhout is het tijdens de voorbije wedstrijde­n een groot feest geweest. Vorig weekend duurde het in enkele kroegen tot 5 u ‘s nachts, maar er zijn geen noemenswaa­rdige problemen geweest.”

Mechelen: “Veiligheid primeert”

“Wij zullen net als anders ook tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels toezicht uitoefenen op de algemene veiligheid”, zegt Dirk Van de Sande van de politiezon­e Mechelen-Willebroek. “Het gebruik van rookbommen en Bengaals vuur is sowieso verboden. Bij meldingen van lawaaiover­last treden we in eerste instantie bemiddelen­d op. Autostoete­n moeten zich uiteraard aan de wegcode houden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium