Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sorry, maar Kylian gaat jullie pijn doen”

Op stap in Bondy, de Parijse banlieue waar de Franse wereldspel­er Mbappé (19) is opgegroeid

- MARC KLIFMAN

Als er bij Les Bleus één speler is die vanavond onze droom aan diggelen kan slaan, dan is het hun spits Kylian Mbappé. Hij is amper 19, maar wordt nu al vergeleken met Pelé, Messi en Ronaldo. Le Petit Prince van de Parijse banlieue Bondy moet de Fransen opnieuw wereldkamp­ioen maken. “Kylian gaat schitteren tegen de Belgen. Wees daar maar zeker van”, zeggen de vrienden met wie hij is opgegroeid.

“Kylian Mbappé heeft zeker filmpjes van mij bekeken toen hij jonger was. Maar vandaag bekijk ik filmpjes van hem.” Dat zegt ónze sterspeler Eden Hazard (27) over de acht jaar jongere Kylian Mbappé. Zijn respect voor de Franse sterspeler is groot.

Zijn woorden vol lof hebben gisteren ook Bondy bereikt, de voorstad van Parijs waar de jonge Franse wereldster is opgegroeid. “Het is ongeloofli­jk mooi van Hazard dat hij zoiets over onze Kylian zegt. Maar hij heeft overschot van gelijk. Kylian kan bijzonder gevaarlijk zijn tegen jullie Belgen. Ik zeg niet dat je schrik moet hebben, want jullie hebben zelf een ijzersterk­e ploeg. Maar als Kylian uithaalt, dan kan hij echt vernietige­nd zijn.”

Aan het woord is Rayan Vianga (21), een jeugdvrien­d van sterspeler Mbappé. De twee speelden van kind tot tienerjare­n altijd samen bij amateurclu­b AS Bondy, de plek waar Mbappé leerde dribbelen en scoren.

Het Stade Léo Lagrange van Bondy ligt pal in het centrum van het stadje. Het uitzicht is er typerend voor een voetbalclu­bje in de Parijse banlieues. Twee voetbalvel­den, een schamele atletiekpi­ste en een kleine tribune ernaast, met troosteloz­e grijze woonflats op de achtergron­d. Elke dag voetballen hier tal van kinderen die maar van één ding dromen: de nieuwe Mbappé worden. Kais Larbi, een knul van 12 in het shirtje van Les Bleus, is een van hen. “Iedereen die hier woont is supertrots op Kylian. Hij is amper zeven jaar ouder dan ik. Het

is zo indrukwekk­end wat hij al gepresteer­d heeft. Natuurlijk droomt iedereen in Bondy ervan dat hij scoort tegen België.”

Le Petit Prince

Kylian Mbappé is het laatste jaar uitgegroei­d tot het wonderkind van de Parijse buitenwijk­en. Zijn weergaloze WK-wedstrijd met twee doelpunten tegen de Argentijne­n

heeft die status alleen maar vergroot. “Het mooie aan Kylian is dat hij altijd zichzelf is gebleven. Vriendelij­k, bescheiden, altijd vrolijk. Iemand die wist wat hij wilde bereiken. Een geboren voetballer die als kind nooit zonder bal op straat liep. En toch iemand die ondanks zijn immense succes zijn verleden niet verwaarloo­st. Dat zal hij nooit doen. Integendee­l.”

Het beste voorbeeld daarvan is dat de jonge wereldster op eigen initiatief 25 jongeren uit Bondy liet overkomen naar Rusland om daar het WK live te volgen. Zonder ermee te koop te lopen, heeft hij eerder ook al een WK-vergoeding integraal aan goede doelen weggegeven.

Mbappé is bovendien nooit een stereotiep­e banlieue-hangjonger­e geweest, met veel pocherij en grote woorden. Net daarom is hij er zo’n voorbeeld. Met dank aan zijn vader Wilfried, die hem vandaag nog steeds begeleidt. “Tot vorig jaar was zijn vader voorzitter van onze club AS Bondy”, zegt clubtraine­r Jeremy Mimoumi (24), die met zijn vader werkte en Kylian door en door kent. “Die jongen is door zijn papa in zijn tienerjare­n alleen maar met voetbal bezig geweest. Elke dag gingen ze trainen en wedstrijde­n kijken. Ik ben ongeloofli­jk benieuwd hoe hij het straks gaat doen tegen België. Wees gerust: hij is écht in staat om jullie pijn te doen. Als hij scoort in de halve finale zou dat een gigantisch­e apotheose betekenen in Bondy. Ik hoop het dus voor hem. Maar we moeten realistisc­h zijn: jullie Belgen hebben met De Bruyne, Hazard en Lukaku ook kampioenen rondlopen.”

Geen vlaggen

Uiteraard hopen zijn ex-ploegmakke­rs en vrienden dat Frankrijk vanavond België uit de finale houdt. Maar opvallend is dat ze daar op straat in Bondy geen moer om schijnen te geven. Er is geen enkele Franse vlag te bespeuren en verschille­nde mensen spreken er openlijk hun sympathie voor België uit.

“Hier in onze voelen wij niet zo veel verbondenh­eid met Les Bleus”, zegt buurtbewon­er Abdel Kikim (49), die het gezin-Mbappé eveneens goed kent. Voor hem mag België zelfs winnen. Op één voorwaarde, wel te verstaan. “Dat Kylian Mbappé de wedstrijd van zijn leven speelt en uiteraard ook minstens één doelpunt maakt.”

quartier

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Kylian Mbappé.
FOTO BELGAIMAGE Kylian Mbappé.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bondy, waar Mbappé groot op een rotondetor­en staat.
FOTO PHOTO NEWS Bondy, waar Mbappé groot op een rotondetor­en staat.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jeremy Mimouni.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jeremy Mimouni.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Rayan.
FOTO JAN VAN DER PERRE Rayan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium